Books / nonfiction / bibliografier

Forandringsforståelse : balance mellem proces og resultat


Description


Forandringsarbejde er en svær disciplin for både ledelse og medarbejdere. Samtidig er der et stigende behov for organisatoriske forandringer, blandt andet som følge af hastige ændringer og løbende nye tendenser inden for teknologi, forbrug og politik i det omgivende samfund. Derfor er det vigtigt at have forståelse for, hvordan man kan analysere og arbejde med organisatoriske forandringer i en kompleks og dynamisk virkelighed. Denne bog bearbejder viden fra forskellige fagområder til en sammenhængende forståelse for forandring, der uddyber: •hvad det vil sige at forandre organisationer i forhold til forskellige typer af forandringer •hvordan man kan foretage omverdensanalyser med henblik på at forstå og bruge den komplekse virkeligheds potentialer til at identificere og iværksætte relevante organisatoriske forandringer •hvordan man kan kvalificere, konkretisere og realisere større, planlagte forandringer, så de bliver meningsfulde for så mange organisationsmedlemmer og interessenter som muligt •hvordan man kan arbejde med involverende processer, der skaber resultater i form af ny og hensigtsmæssig arbejdspraksis. Disse temaer foldes ud ved hjælp af udvalgte teorier og metoder, der omhandler plan- og procesorienterede tilgange, kompleksitets- og omverdensforståelse, fremtidsorienteret strategiarbejde, brugerdrevet forandring, meningsskabelse, involvering og facilitering.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 16. June 2017

By

By

Jørgen Bartholdy

d. 16. June 2017

Udviklingen går hurtigere end nogensinde og det skærper kravene til virksomheders og organisationers forandringsparathed og ikke mindst til deres evne til at udvikle sig systematisk. For ledere i både det offentlige, det private og på det frivillige område.

Anita Mac og Sabine Madsen der begge har en akademisk baggrund, har her samlet en række indlæg fra andre forskere med universitetsbaggrund. Mac og Madsen udpeger tre temaer som centrale i forandringsledelse: analyse og forståelse, konkretisering og realisering og endelig processer og resultater. Ud over indledningen består bogen af yderligere 6 artikler, med forskellige tilgange til temaerne. Bortset fra enkelte skemaer, er der ingen illustrationer, men der er litteraturliste og stikordsregister samt en kort præsentation af de enkelte forfattere.

Bogen er godt redigeret og i et indledende kapitel, gør redaktørerne rede for formål og beskriver indholdet i de enkelte indlæg. Artiklerne er på et højt niveau, og henvender sig mest til læsere med en akademisk baggrund og med erfaring i forandringsledelse, men de vil til gengæld kunne bruge bogen også til selvstudium.

Der er allerede et utal af bøger om forandringsledelse. Forandringsledelse og forandringskommunikation af Bjarne Kousholt er mere praktisk orienteret, men henvender sig til samme læsere.