Bogen er for den almindeligt interesserede læser som ønsker at få mere at vide om islam og den østasiatiske og vestlige civilisation. Bogen er skrevet på baggrund af egne oplevelser, og Burmester angiver at bogen i niveau ligger mellem turistbøgernes generelle beskrivelser og analyser og videnskabsmandens grundige analyserende tilgang.
Sven Burmester er en berejst dansker, som er bosiddende i både Washington, Beijing, Cairo og Danmark. Tidligere ansat i Verdensbanken, bl.a. som leder af hovedkontoret i Cairo. Formålet er at øge kendskabet til kulturforskellene, som både gør tilværelsen mere interessant, men også skaber grobund for konflikter. I den sammenhæng ser forfatteren globaliseringen som en udjævnende faktor. Bogen er inddelt i 3 hovedafsnit og er skrevet i et lettilgængeligt og ligefremt sprog. Den beskæftiger sig med islamisk historie, kultur og hverdag, østasiatiske kulturer og religioner samt den vestlige verden primært på grundlag af USA.
Burmester har udgivet flere bøger, der ligesom nærværende bog også beskæftigede sig med kulturforskelle. I den øvrige lange række af bøger om globaliseringen udmærker denne sig ved den personlige og nuancerede tilgang til, hvorledes verden vil udvikle sig.
Med henblik på at danne grobund for en bedre fremtid har Sven Burmester skrevet en personlig og lettilgængelig indføring på både mikro- og makroniveau om den stigende globalisering og de 3 vigtigste samfundssystemer i dag - islam, det østasiatiske og det vestlige.