Books / nonfiction / bibliografier

Fremgang, krise og stilstand : de danske byers historie 1536-1720


Description


Fremstilling af de danske byers historie og udvikling - fra Reformationens omvæltninger af den bestående samfundsorden i første halvdel af 1500-tallet, henover etableringen af en enevældig kongemagt og frem til afslutningen af Den Store Nordiske Krig i 1720.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 19. Nov. 2018

By

By

Jørgen Bartholdy

d. 19. Nov. 2018

I dag lever mere end 90% af Damarks befolkning i byer, men sådan har det ikke altid været, for i den største del af historien har Danmark været et landbrugsland, hvor de fleste har levet udenfor byerne. For faghistorikere og studerende fra gymnasieniveau og op.

Ved reformationen i 1536 var de byer vi kender i dag i det store hele allerede etableret, men få år efter stagnerede væksten, og landbrugslandet Danmark, som til og med i perioden blev presset af de stadige krige mod Sverige, kunne ikke generere værdi nok til større byvækst. Historikeren Ole Degn, som døde umiddelbart inden dette værk var endeligt afsluttet, har været dybt i en række byarkiver, men også andre arkivalier som skattelister har været i brug i forbindelse med indsamlingen af materiale. Bogen er fyldt med illustrationer og tabeller. Der er noter, litteraturliste og stedregister.

Det er tørt stof, Degn har fat i, og det er grundighed mere end formidling, der er i højsædet. Der er gjort et fantastisk arbejde med at forarbejde data så materialet bliver anvendeligt. En uens signaturpraksis hæmmer dog sammen med gnidrede kort anvendelsen af bogen, men overordnet er der tale om et væsentligt værk om periodens byudvikling på alle felter. Bogen er en guldgrube for lokalhistorikere fra især de fire store byer samt Helsingør, Kolding og Ribe.

Danmarks byer i middelalderen fortæller historien om byudviklingen i Danmark i perioden op til ca. 1550.


Zise

Årg. 41, nr. 2 (2018)

By

By

Henrik Gjøde Nielsen

Årg. 41, nr. 2 (2018)