Books / nonfiction / encyklopædier

Gads litteraturleksikon


Description


Opslag indenfor områder som litteraturhistorie, litteraturteori, stilistik, retorik, metrik, filologi, litterære tidsskrifter og priser.

Reviews (8)


The libraries' assessment

d. 19. Dec. 2005

By

By

Kent Skov

d. 19. Dec. 2005

2. reviderede udgave af Gads litteraturleksikon, der udkom første gang i 1999 og i et par oplag siden. Leksikonet er et opslagsværk med overvejende korte præcise artikler om en meget bred vifte af litterære begreber, selv om nogen altid vil kunne finde noget, der ikke er med. Bogen dækker begrebsmæssigt ret bredt inden for de fleste områder af littteraturvidenskaben, herunder retorik og fx litterære priser og tidsskrifter og en del anglo-amerikanske litterære udtryk. De enkelte artikler er bygget ordbogsmæssigt op, så det enkelte ord eller begrebs oprindelse er anført først. Derefter følger selve ordforklaringen evt. med kildeangivelse(r). Sidst er der henvisning til andre beslægtede begreber, der er medtaget et andet sted i opslagsbogen. Der er ikke mange litterære opslagsværker på dansk, og man har ofte tidligere måtte ty til tyske eller engelske værker. Denne reviderede udgave har 55 nye opslagsord med, der dækker nytilkomne forfatterskaber og nye teoretiske udviklinger, og der er skrevet tilføjelser til flere hundrede ord. Så selv om længden og grundigheden i artiklerne kan virke vilkårlig, og ikke alle artikler helt skulle holde for videnskabelig prøvelse, så er bogen stadig meget nyttig som opslagsbog primært for studerende og dækker de fleste væsentlige litterære begreber, som denne lektør kan komme i tanke om. Det er ikke nødvendigt at kassere tidligere udgave.


The libraries' assessment

d. 1. Dec. 1999

By

By

Mogens Faber

d. 1. Dec. 1999

Dette litteraturleksikon har som målgruppe universitetsstuderende på de fag, som har litteratur og tekstanalyse på deres pensum, ifølge bogens forord. Men andre kan såmænd godt være med. Som sine forgængere i genren defineres i bogen litterære begreber, retninger og institutioner. Herudover kan man slå op og finde omtale af relevante danske og udenlandske litterære tidsskrifter. Redaktionen har hentet opslagsord meget bredt. Naturligvis fra litteraturhistorie og litteraturteori, men også fra metrik, stilistik, retorik og filologi. En spredning, der kommer værkets anvendelighed til gode, men stiller krav om knaphed, hvad den enkelte artikel angår. Et udmærket litteraturleksikon, som i referencesammenhæng smukt supplerer sine forgængere såsom Folmer Christensen Litteraturleksikon fra 1973, der dog skal blive stående med sine 500 opslag på forfatterpseudonymer og den lidt kluntede firebinds Gyldendals litteraturleksikon fra 1974. Bagest i bogen henvisninger til danske og udenlandske litterære opslagsværker.


Jyllands-posten

d. 3. Feb. 2000

By

By

Preben Meulengracht

d. 3. Feb. 2000


Politiken

d. 4. Mar. 2000

By

By

Thomas Bredsdorff

d. 4. Mar. 2000


Information

d. 13. Jan. 2000

By

By

Torben Brostrøm

d. 13. Jan. 2000


Gymnasieskolen

Årg. 90, nr. 8 (2007)

By

By

Johan Rosdahl

Årg. 90, nr. 8 (2007)


Højskolebladet

Årg. 125, nr. 11 (2000)

By

By

Morten Knudsen

Årg. 125, nr. 11 (2000)


Højskolebladet

Årg. 125, nr. 5 (2000)

By

By

Morten Knudsen

Årg. 125, nr. 5 (2000)