Fagbog i stort format om Genforeningen i 1920. Bogen følger en række nøglepersoner, som på deres egen måde bidrog til at Nordslesvig blev forenet med Danmark. For alle interesserede i Danmarks og Sønderjyllands historie.
Historikeren Simon Kratholm Ankjærgaard beskriver optakt, folkeafstemning og festerne i 1920 i et illustreret bogværk, udgivet i anledning af 100-års jubilæet for Genforeningen. Bogen viser at det bestemt ikke var en naturlov at Nordslesvig skulle vende tilbage til Danmark, men skyldtes hårdt lobbyarbejde af danske politikere og sønderjyder, både i København og i Berlin. Bogen kommer godt rundt om udenrigsminister Scavenius' kompromissøgende politik, der stod i modsætning til Ionas Collins Danevirkebevægelse, som ønskede Danmark til Ejderen. Med billeder i helsidesstørrelse, både i sort/hvid og farve.
Det er en rigtig flot og værdig udgivelse, som både går i dybden med forløbet op til Genforeningen og de bevægende dage efter Christian X overskred grænsen. Mange danskere har en rudimentær viden om Genforeningen, som har stået i skyggen af besættelsestiden. Bogens mange illustrationer er stemningsfulde og de danske og tyske valgplakater, sat op på et dobbeltopslag, er fascinerende i deres forskelligartede billedsprog.
Der findes endnu meget lidt tidssvarende om emnet. Men Genforeningen er en anden ny titel fra 2019.