Books / fiction for children / billedbog

Godnat, Amalie!


Description


Billedbog. Grævlingebarnet Amalie finder på alt muligt for at trække tiden ud, da hun skal i seng.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Karin Bodenhoff

d. 18. Dec. 2018

Amalie-bøgerne er for de flestes vedkommende efterhånden slidt ned eller helt væk på de fleste biblioteker. To af titlerne er ikke genudgivet de sidste ti år. Nu kommer de fire af dem igen ilille pocketbogsformat. Den femte: Lad os være venner Amalie, som udkom i Følbog og også var den ringeste, genudgives ikke. Amalie-bøgerne var i mange år fantastisk populære, og selv om man nok idag vil finde de meget søde forældres pædagogik gammeldags, er der alligevel så meget charme over denne grævlingefamilie og så meget eviggyldigt i skildringen af Amalies lille person, at de bestemter et gensyn værd. Oet lille format vil mange børn elske, og det er heller ikke gået voldsomt ud over kvaliteten i forhold til de gamle. Papirkvaliteten i pocketbøgerne er hårdere og blankere, ogdet er pastelfarverne og stregerne også blevet. Oet er en skam og betyder for eksempel, at noget af dramatikken og uhyggen går tabt i Godnat Amalie. For billedbogslæsere mellem 3 og 6 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Amalie-bøgerne har en indviklet udgivelseshistorie siden det første bind udkom på dansk i 1962. Denne nye udgave adskiller sig først og fremmest fra de foregående ved formatet. Den er nu ilommeformat. Det er opnået ved nedfotografering af billederne, men med teksten i samme størrelse som i Carlsen-udgaven, der har større sats end Gyldendal-udgaven. Billederne er lidt beskårne isiderne, men ikke så meget at det forringer dem af betydning. I forhold til den fler-farvede udgave med de noget pågående farver er farverne her reduceret og bleget, men det klæder den egentlig,for derved understreges billedernes karakter aftegninger. Og det er jo stadig i såvel ord som billeder usædvanligt fine, små historier om det meget menneskelige grævlingebarns snusfornuftigeovervejelser og fantasifulde reaktioner på små hverdagsgenvordigheder, som de børn omkring skolestarten, der får dem læst op, helt vil kunne leve sig ind i. Og oplæseren kan såmænd også stadig lærenoget om lydhørhed overforbarnet og om retledning fremfor anvisning og irettesættelse. Nok er bøgerne næsten 30 år gamle, og familiemønstret har ændret sig meget i det tidsrum, men den humor oglune i forholdet mellem barn og voksen, som bøgerne udstråler, er forhåbentlig tidløs.


The libraries' assessment

d. 1. Oct. 1996

By

By

Jytte Bræmer

d. 1. Oct. 1996

En genudgivelse af Amalie-bøgerne er øjensynlig i gang. Tidligere på året var det Marmelade Amalie, der havde fået flere farver i skalaen, og det kom der ikke det bedste resultat ud af. Her har Godnat Amalie også fået fire farver, men med et helt anderledes godt resultat. Farvesammensætningen er smukkere end i Marmelade Amalie, hvor det var meget grelle farver, der var brugt. De douce farver klæder illustrationerne, og her hvor det er Garth Williams, der har illustreret, er det lykkedes at bevare det bløde og sarte præg over tegningerne. Teksten er fuldstændig identisk med de tidligere udgaver, og på billedsiden er det også udelukkende farvesætningen, der er ændret. Historien om grævlingebarnet Amalie, der ikke kan falde i søvn, som ser tigre og trolde i børneværelset, har glemt at børste tænder, frygter for mørket udenfor er almengyldig. Undskyldningerne for ikke at lægge sig til at sove er såmænd ikke blevet synderlig reviderede siden 1960, så med den moderniserede udgave vil den stadig have bud til nutidens børn og voksne.