Books / nonfiction / bibliografier

Guldalderens billedverden


Description


Om hvordan vor tids opfattelse af guldaldermalerier ikke er sammenfaldende med de malerier, som danskerne i første halvdel af 1800-tallet så på kunstudstillinger, og om hvordan dén billedverden adskiller sig fra de malerier, der i dag er mest kendte som repræsentanter for guldalderen.

Reviews (7)


The libraries' assessment

d. 4. Mar. 2019

By

By

Poul Flou Pedersen

d. 4. Mar. 2019

Rigt illustreret bog om de billeder, illustrationer og skulpturer, som danskerne i første halvdel af 1800-tallet havde adgang til, og om hvordan dén billedverden adskiller sig fra de malerier, der i dag er mest kendte som repræsentanter for guldalderen. For alle kunstinteresserede.

De mennesker, der befolkede Danmark i første halvdel af 1800-tallet, vidste ikke, at de levede i guldalderen, for dette begreb er senere generationers betegnelse for perioden. I bogen viser kunsthistoriker Charlotte Christensen, at vor tids opfattelse af guldaldermalerier ikke er sammenfaldende med de malerier, som kunne iagttages på samtidens kunstudstillinger, hvis kataloger gennemgås og kommenteres. Offentligt tilgængelige billeder kunne også iagttages i det åbne rum, fx skulpturer og butiksskilte, og i kirkerne, ligesom teatret bød på store scenesæt, der appellerede til tilskuernes fantasi. Endelig behandles tidens grafiske reproduktioner i aviser og blade. Bogen i stort format har et væld af farveillustrationer.

Charlotte Christensen kommer med mange overraskende og tankevækkende oplysninger, som sætter spørgsmålstegn ved vor tids opfattelse af guldalderen. Afsnittet med gennemgangen af de mange kunstkataloger fra perioden bliver lidt opremsende og er nok mest spændende for kunstkendere.

Af andre nyere bøger, der viser nye sider af guldalderen, kan fx nævnes Karin Bechmann Søndergaards flotte bog, BlunckOpera i guldalderens København, om maleren Ditlev eller Henrik Engelbrechts Opera i guldalderens KøbenhavnAf andre nyere bøger, der viser nye sider af guldalderen, kan fx nævnes Karin Bechmann Søndergaards flotte bog, Blunck, om maleren Ditlev Blunck eller Henrik Engelbrechts .


Kristeligt dagblad

d. 7. Mar. 2019

By

By

Lisbeth Bonde (f. 1956)

d. 7. Mar. 2019


Politiken

d. 29. Apr. 2019

By

By

Mathias Kryger

d. 29. Apr. 2019


Weekendavisen

d. 8. Mar. 2019

By

By

Lisbeth Smedegaard Andersen

d. 8. Mar. 2019


Antik & auktion

2019, nr. 5

By

By

Hanna Nielsen (f. 1943)

2019, nr. 5


Kunstmagasinet Janus

2019, nr. 2

By

By

Arne Mumgaard

2019, nr. 2