Medrivende roman, hvor man både følger en families kamp for at overleve i de barske vilkår i det nordlige Norge i slutningen af 1800-tallet, og senere de mange, som vælger at emigrere til Amerika. For læsere interesserede i slægtsromaner, dagliglivet på landet, eller udvandring.
Hoem (f. 1949) er i hjemlandet anderkendt som en af Norges bedste forfattere og har flere gange været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, bl.a. i 2006 for slægtsromanen Mors og fars historie (ikke oversat til dansk). Nærværende udgivelse er den første af fire, som i romanform beretter om Hoems slægt fra 1874 og frem til 1950'erne. Vi befinder os i Molde i Nordnorge, hvor enkemanden Nesje arbejder som høstkarl på en gård, da han møder kærligheden i skikkelse af Serianna. Sammen får de tre børn, men de barske forhold tvinger børnene og mange af deres familiemedlemmer til det forjættede land Amerika. Skiftevis følger vi nu disses bestræbelser på at opbygge en tilværelse på den ugæstfri prærie, samtidig med at vi får historien om dem der blev tilbage.
Velfortalt slægtsroman, som giver sig tid til at udvikle historien uden at det af den grund virker langtrukkent. Persontegningen er nuanceret, og tidsbilledet virker autentisk med en del detaljerede beskrivelser af dagliglivet på landet. Den er let at læse og sprogligt har den noget melankolsk, næsten poetisk, over sig.
Både på det litterære og tematiske plan er det nærliggende at sammenligne med Vilhelm Mobergs klassiske udvandrersaga.