Dramadokumentarisk collageroman om digteren Morten Nielsen (1922-1944) og hans sidste fire leveår. Sammen med andre digtere og tegnere omkring tidsskriftet Vild Hvede stiftede han den toneangivende Unge Kunstneres Klub. Oplysende læsning for alle yndere af dansk litteratur i 1940'erne.
I 1940 flytter den unge digter til København for at læse litteratur på universitetet. Han får udgivet digte i tidsskriftet Vild Hvede og kommer i den forbindelse i kontakt med redaktørens kone Tove Ditlevsen, Halfdan Rasmussen, Piet Hein og Sonja Hauberg, De stifter sammen en klub for unge kunstnere, som får afgørende betydning på flere planer. I de dramatiske besættelsesår indgår kunstnerne i det illegale arbejde, som bliver skæbnesvangert for Morten Nielsen.
Baseret på et omfattende dokumenteret kildemateriale, har Herløv Petersen skabt et troværdigt romanindblik både i Nielsens person fra 1940-44 og i hans relationer til andre af tidens store forfattere. Det er nænsomt gjort med digteriske friheder, og uden måske at bringe epokegørende nyt om tiden og digteren, ikke mindst hans død - var det selvmord eller vådeskud - er det en fin og interessant skildring med dokumentariske indslag.
Mere biografisk stof findes i Morten NielsenFor unge til at døKrigere uden vaabenSamlede digte og For unge til at dø. Og så er det oplagt at gå til Nielsens hovedværk Krigere uden vaaben, der også findes i Samlede digteMere biografisk stof findes i Morten Nielsen og . Og så er det oplagt at gå til Nielsens hovedværk Krigere uden vaaben, der også findes i Samlede digteMere biografisk stof findes i Morten Nielsen og For unge til at dø. Og så er det oplagt at gå til Nielsens hovedværk , der også findes i Samlede digteMere biografisk stof findes i Morten Nielsen og For unge til at dø. Og så er det oplagt at gå til Nielsens hovedværk Krigere uden vaaben, der også findes i .