Denne debutroman om en østtysk-russisk familie er så vittigt og smukt skrevet, at den henvender sig bredt til læsere af ny litteratur og slægtsromaner.
Eugen Ruge (f. 1954) fik Deutcher Buchpreis for denne slægts- og debutroman, som trækker på hans families oplevelser med Gulag og livet i DDR. Vi følger 4 generationer af den tysk-russiske familie Umnitzer igennem 50 år, fra oldeforældrene i 1952 vender hjem fra eksil i Mexico til det nye DDR som gode kommunister, til barnebarnet Alexander i 2001 havner samme sted med en kræftdiagnose. Det er en rigt facetteret fortælling om en familie, som i hver generation bliver mere og mere desillusioneret over den kommunistiske ideologi, og dagliglivet er "malet", så man kan lugte det østtyske bureaukrati. Det er dog familiehistorien og kompositionen, der ophøjer romanen til det sublime. Ruge vender gang på gang tilbage til begivenheder, som fx en 90 års fødselsdag, mens perspektivet med overraskende detaljer skifter mellem familiemedlemmerne. Det er en varm og vittig historie om en familie, som gennemlever store historiske begivenheder.
I Uwe Tellkamps Tårnet beskrives de sidste år af DDR's historie i et ordrigt sprog. Thomas Brussig skriver med kras humor om dagligdagen i Østberlin.
Flot og underholdende debutroman, som vittigt og indlevende går tæt på en østtysk-russisk familie og dagliglivet i DDR, i samspil med store historiske begivenheder. Kan anbefales til læsere af slægtsromaner, historiske romaner, og romaner om livet i DDR.