Guillou er tilbage på sporet, skarp og målrettet, med 4. del af sin populære og historisk interessante serie "Det store århundrede" - for mange slags læsere.
Tiden er 1940-45, og historien om verdenskrigen er set fra Sverige og fra den ældste bror, Lauritz', synsvinkel. Han er tyskvenlig (ikke nazist!) med rødder til Tyskland og en del af overklassen, og det præger selvfølgelig hans opfattelse. Guillous udgangspunkt er, at svenskerne ikke var bevidste om nazisternes grufuldheder. Det er Guillou efterfølgende blevet angrebet for af historikere, men underbygger sit synspunkt godt i bogen, hvor også familiens liv og arbejde er centrale dele. Undervejs fødes en dreng med svensk/franske rødder, så måske møder vi senere forfatteren selv i serien.
Det er et af seriens bedste bind på niveau med bind 1, og kombinationen af en families historie med en klasses, et lands og hele verdens er ualmindeligt godt håndteret - og at se krigen med tyskvenligt blik er interessant læsning.
Andre forfattere skriver også om et århundrede - bl.a. Follett og Staalesen, der dog har et meget mere komplekst persongalleri, men styrken ved Guillou er især den sikre begrænsning i synsvinklerne og de skarpt tegnede personer.