Et afsnit fra BBC-serien Timewatch, som bestræber at tilføre nyt syn på historiske personer og begivenheder. Serien henvender sig til et historisk orienteret publikum og i dette tilfælde folk med særlig interesse for 2. verdenskrig. Men også til mennesker, der er optaget af psykologi. Og afsnittet kan formidles som en let tilgængelig tilgang til en freudiansk forståelse af Adolf Hitlers baggrund og bevæggrunde.
I 1943 bliver Harvard-psykologen Walter C. Langer af den amerikanske efterretningstjeneste bedt om at lave en psykologisk profil af Adolf Hitler. Formålet er at kunne forudse den tyske førers næste træk i en krig, hvis udfald stadig er usikkert. Opgaven er vanskelig, da alle analyser bygger på andenhåndskilder. Men Langer finder som freudianer forklaringen i en problematisk barndom og et ødipuskompleks. Mange af rapportens forudsigelser viser sig i historiens lys at holde stik. Som genre er tv-stykket en velfungerende hybrid. Skuespillere agerer i rekonstruktioner af psykologernes arbejde, og der optræder også kommenterende eksperter og dokumentariske optagelser af Hitlers karriere. Og det hele bindes fermt sammen af en spændingsskabende speak.
Der findes mange dokumentarfilm om Adolf Hitler. Et hovedværk er Leni Riefenstahls propagandafilm "Viljens triumf", 1935, som også leverer stof til dette tv-program fra 2005. Og i fiktionsform skildrer Oliver Hirschbiegel vedkommende førerens sidste dage i Der Untergang, 2004.
Interessant og anbefalelsesværdig populærvidenskab.