Bogen henvender sig til sociologisk orienterede læsere i debatten om indvandrere og islam.
Denne antologi er 13 bearbejdede oplæg fra et forskningsseminar, juni 2009. Forfatterne kommer fra universitetsverdenen. De 13 kapitler fokuserer på specielle temaer omkring temaet: Hvad betød angrebet på World Trade Center i 2001? Kapitlerne er inddelt i 3 hovedemner: Sikkerhed og usikkerhed, kategorier og kategorisering samt forskellige måder at være muslim på. Hver har 4-5 kapitler. Selvom kapitlerne ikke udgør et hele, belyser de dog ud fra en mere videnskabelig tilgang mange medieaktuelle emner: Globalisering, ændringer i lovgivning, nye sikkerhedsprocedurer, islamofobi, diskrimination, værdikamp (om det danske), radikalisering osv. Nogle emner behandles på et overordnet plan, mens andre er cases som Nørrebro og kvinder. Alt sammen fra en sociologisk indfaldsvinkel.
Islam er et meget hot emne, hvilket bl.a. giver sig udtryk i de mere end 100 bøger på dansk om emnet i de seneste 5 år. De fleste er dog holdningsprægede og partsindlæg. Denne har en mere empirisk-videnskabelig tilgang til de dagsaktuelle emner.
Akademisk afdækning af vigtige elementer i debatten om islam og den påståede trussel fra denne i Danmark efter 11. september 2001.