Books / nonfiction / bibliografier

Islam og muslimer i Danmark : religion, identitet og sikkerhed efter 11. september 2001


Description


Terrorangrebene den 11. september 2001 var en begivenhed, der i den offentlige bevidsthed knyttede terror sammen med islam og muslimer. I det sidste årti er udfordringer omkring flygtninge og indvandreres integration i det danske samfund derfor i stor udstrækning blevet betragtet som et spørgsmål om national sikkerhed. Islam og muslimer i Danmark belyser, hvilke konsekvenser denne udvikling har haft for hverdagslivet og samfundsdeltagelsen blandt muslimer i Danmark. I bogens tolv kapitler analyseres, hvordan enkeltpersoner, familier og religiøse grupper forholder sig til at være udpeget som del af en særlig problematisk religiøs minoritet. Forfatterne behandler på baggrund af aktuel forskning temaer som terrorbekæmpelse, mediedebat, religiøs beklædning, konversion og foreningsliv – og der viser sig ofte en modsætning mellem den fremherskende udlægning af islam og muslimer og danske muslimers egen opfattelse af deres religiøse praksis og position i samfundet.
Islam og muslimer i Danmark viser ikke blot, hvordan muslimske minoriteter håndterer det at være muslim i Danmark efter 11. september 2001, men også hvordan begivenheden har udfordret og forandret forestillinger om religion, identitet og sikkerhed. Bidragydere: Connie Carøe Christiansen · Ulrik Pram Gad · Iram Khawaja · Lene Kühle · Jens Stensgaard Jakobsen · Tina Gudrun Jensen · Signe Kjær Jørgensen · Marianne Holm Pedersen · Catharina Raudvere · Mikkel Rytter · Garbi Schmidt · Jørgen Bæk Simonsen · Zachary Whyte.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 5. Sep. 2011

By

By

Erik Nicolaisen Høy

d. 5. Sep. 2011

Bogen henvender sig til sociologisk orienterede læsere i debatten om indvandrere og islam.

Denne antologi er 13 bearbejdede oplæg fra et forskningsseminar, juni 2009. Forfatterne kommer fra universitetsverdenen. De 13 kapitler fokuserer på specielle temaer omkring temaet: Hvad betød angrebet på World Trade Center i 2001? Kapitlerne er inddelt i 3 hovedemner: Sikkerhed og usikkerhed, kategorier og kategorisering samt forskellige måder at være muslim på. Hver har 4-5 kapitler. Selvom kapitlerne ikke udgør et hele, belyser de dog ud fra en mere videnskabelig tilgang mange medieaktuelle emner: Globalisering, ændringer i lovgivning, nye sikkerhedsprocedurer, islamofobi, diskrimination, værdikamp (om det danske), radikalisering osv. Nogle emner behandles på et overordnet plan, mens andre er cases som Nørrebro og kvinder. Alt sammen fra en sociologisk indfaldsvinkel.

Islam er et meget hot emne, hvilket bl.a. giver sig udtryk i de mere end 100 bøger på dansk om emnet i de seneste 5 år. De fleste er dog holdningsprægede og partsindlæg. Denne har en mere empirisk-videnskabelig tilgang til de dagsaktuelle emner.

Akademisk afdækning af vigtige elementer i debatten om islam og den påståede trussel fra denne i Danmark efter 11. september 2001.


Jordens folk

Årg. 46, nr. 2 (2011)

By

By

Kirstine Sinclair

Årg. 46, nr. 2 (2011)


Jyllands-posten

d. 25. Oct. 2011

By

By

Henrik Gade Jensen

d. 25. Oct. 2011



Information and editions