Monografi om forfatteren H.V. Kaalund samt en analyse af begrebet Biedermeier med Kaalunds liv og virke som eksempel. Bogen henvender sig til læsere med interesse for dansk litteraturhistorie og især 1800-tallets litteratur og kultur.
Torben Weinreich har beskæftiget sig med 1800-tallet og især dets børnelitteratur i flere sammenhænge. H.V. Kaalund (1818-1885) er hovedpersonen i nærværende bogs første del; ikke fordi han har sat sig afgørende spor i litteraturhistorien, men fordi han er en typisk repræsentant for perioden i midten af 1800-tallet, kaldet Biedermeier-perioden, som er emnet for bogens anden del. Biedermeier var oprindeligt navnet på en opdigtet figur i et tysk vittighedsblad. Han blev et symbol for en borgerlig enhedskultur eller om man vil, en småborgerlig kultur. I sit værk gennemgår Weinreich med akademisk grundighed og akkuratesse Kaalunds liv og værker, som beskrevet af samtiden og efterfølgende tider. Bogen, som er rigt illustreret, afsluttes med noter, billedtekster, værker af og om Kaalund og om Biedermeier samt et personregister.
Biedermeier er beskrevet som kulturhistorisk periode i flere litteraturhistoriske og kunsthistoriske værker fx Dansk litteraturhistorie 3. udg., bind 5, Borgerlig enhedskultur 1807-48. Der findes ikke andre større værker om H.V. Kaalund.
Akademisk funderet monografi om H.V. Kaalund og biedermeierperioden. Bogen vil fremover stå som vigtig baggrundsviden for læsere, der er særligt interesseret i perioden.