Forskningsbaseret værk om Kaj Munks digteriske forfatterskab og livssyn. For Munk-fans og læsere med dyberegående interesse for digterpræstens værker.
Anker Gemzøe og Mogens Pahuus, begge professor emeritus på Aalborg Universitet og tilknyttet Kaj Munk Forskningscentret, udgiver her en gennemgribende tolkning af Kaj Munks (1898-1944) digteriske forfatterskab med fokus på de litterære kvaliteter, og det livssyn digtningen rummer. Værket dækker fire tidsrum: Fra ungdomsårene, hvor Munks første diktatordrama "Willi Kuhn i Donland" blev til over 1920'erne og 1930'erne, hvor kendte værker som "En Idealist", "Ordet" og de samtidsaktuelle politiske skuespil og historiske dramaer blev produceret, til krigsårene i 1940'erne, hvor han bl.a. skrev sine bedste digte og det væsentligste prosaværk, "Foraaret saa sagte kommer". Bogen afsluttes med en konklusion.
Vi har en omfangsrig Munk-litteratur, men ingen værker indeholder så grundige og nuancerede læsninger af stort set hele Kaj Munks produktion, som det er tilfældet her. Et imponerende, akademisk værk, som endvidere udmærker sig ved, at forfatterne konsekvent er i kritisk dialog med den øvrige Munk-litteratur.
Flere har forsøgt at rehabilitere Munk, bl.a. som følge af hans flirten med diktatur og nazisme. Det gælder fx Per Stig Møllers biografiske bog Kaj MunkOrdet på bordet. I Ordet på bordet forsøger forfatterne igennem forskellige læsninger at rehabilitere Munk som dramatisk forfatterFlere har forsøgt at rehabilitere Munk, bl.a. som følge af hans flirten med diktatur og nazisme. Det gælder fx Per Stig Møllers biografiske bog Kaj Munk. I forsøger forfatterne igennem forskellige læsninger at rehabilitere Munk som dramatisk forfatter.