Books / fiction for children / roman

Kampen om sværdet


Description


Under en sommerferie på Læsø finder den nu 16-årige Erik et gammelt sværd. Det viser sig at være det magiske sværd GRAM, og Erik hvirvles ind i dramatiske begivenheder blandt guder og jætter.

Reviews (10)


The libraries' assessment

d. 28. Nov. 2000

By

By

Britta Liboriussen

d. 28. Nov. 2000

Udvidet og revideret nyudgivelse af forfatterens bog fra 1991. Bogen har samme forside og samme illustrationer som den tidligere udgave. Forfatteren har imidlertid udvidet historien betragteligt. Det er især sket ved at indsætte flere afsnit om Eriks liv sammen med forældrene og kammeraterne efter hjemkomsten. Desuden fortæller forfatteren om Trud og livet hos guderne sideløbende med historien om Erik. I den nye udgave spiller Trud en ret stor rolle. Den nye udgave giver derfor et større indblik i livet blandt især de kvindelige guder. Trud nærer følelser, der helt er på linje med dem, andre unge forelskede piger har. De gamle sagn om vølsungerne og Sigurd Fafnersbane bliver fortalt her lige som i den tidligere udgave, og historien om Eriks fund af sværdet Gram og hans kamp for det er også den samme. Odin besøger også her Marie imens. Selve historien er altså uændret, men der er tilføjet temmelig meget om Trud og hendes liv blandt guderne. Om det gør historien bedre er en smagssag. Den gamle udgave af bogen er en perfekt historie, der ikke kan gøres meget bedre. Den nye udgave er ikke så stramt komponeret og kan virke en smule langtrukken. Udgaven skal dog nok blive populær blandt de mange elskere af serien og af bøger om de gamle guder. Kampen om sværdet er en rigtig god bog i begge udgaver. Fra ca. 11 år.


The libraries' assessment

d. 5. Aug. 2015

By

By

Martin W Hansen

d. 5. Aug. 2015

Erik hentes til Asgård af Tor, for guderne har en opgave til ham, og Erik opdager at det er langt nemmere for ham, at forholde sig til gudernes verden, end sin egen. For alle over 12 år der kan lide fantastiske fortællinger om de gamle nordiske guder.

Dette er en revideret og opdateret version af de oprindelige historier fra hhv. 1986 Erik MenneskesønKampen om sværdet og 1991 Kampen om sværdet. Den første bog beskriver hvordan Erik første gang møder guderne fra Asgård og den vanskelige opgave de vil have ham til at løse for dem. Det andet bind beskriver hvor svært det er for ham at falde til igen, da han atter vender tilbage til "Midgård" og sit almindelige liv med forældre og klassekammeraterDette er en revideret og opdateret version af de oprindelige historier fra hhv. 1986 Erik Menneskesøn og 1991 . Den første bog beskriver hvordan Erik første gang møder guderne fra Asgård og den vanskelige opgave de vil have ham til at løse for dem. Det andet bind beskriver hvor svært det er for ham at falde til igen, da han atter vender tilbage til "Midgård" og sit almindelige liv med forældre og klassekammerater.

Det er stadig en god historie, og en virkelig god måde at (gen-)fortælle de gamle gudefortællinger på. Trods deres alder er fortællingerne om "Erik Menneskesøn" stadig spændende og velskreven fantasy, som let vil begejstre fans af genren. I forbindelse med at forfatteren reviderede den gamle tekst, har især bogens unge hovedpersoner fået mobiltelefoner og Ipads. Man har også ændret på skriftstørrelsen, hvilket har efterladt nogle sjove indrykninger i teksten. Det ændrer dog ikke meget ved læseoplevelsen.

Hvis man kan lide gode fortællinger om de nordiske guder kan Harris Runemærker. [Bind] 1 og Hohlbeins Midgård bestemt anbefalesRunemærker. Bind 1MidgårdHvis man kan lide gode fortællinger om de nordiske guder kan Harris Runemærker. [Bind] 1 og Hohlbeins bestemt anbefales.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Erik Menneskesøn er tilbage på valen, her i en selvstændig fortsættelse af bogen med navnets titel. Oplevelserne fra mytologiens verden har sat sine spor. Eriks tale er inspireret afoldnordisk sprog og livssyn, hans interesse for historie er vakt og hans viden implicit. Dette til megen irritation for lærere og kammerater og særlig for Marie, hans pige. De to holder ferie påLæsø, og her tilspidses de begivenheder, der er bogens keme: Erik skal kæmpe for guderne med jætterne om gudernes gamle sværd, GRAM, som han har fundet på havbunden under en sejltur. Sammenvævetmed en dramatisk sommerferie berettes adskillige fortællinger ffa sagnhistorien, dels af Erik og dels af Odin, der synliggør sig i en gamlings skikkelse og passer på Marie den skæbnesvangre nat,hvor slaget står, - og hvor læseren ikke er med. Sværdet giver her anledning til den lange historie om Vølsungerne med Sigurd Fafnersbane som hovedfigur.- Bogens fodfæste er Læsø, men himlen overer mytologien, der trænger ned ogind i syner, tanker og handlinger og bliver levende og virkelig på en gang dramatisk, usandsynlig og menneskelig. En blid og fin kærlighedshistorie spiller en storrolle og er mere voksen i sit udtryk, end man egentlig tillægger teen-agere. Sproget er flot. Det har en poetisk kraft, der favner det store og det små, det enkle og det spekulative, natur ogmenneske. En bog for alle fra 6. kl og så videre.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Britta Liboriussen

d. 18. Dec. 2018

Selvstændig fortsættelse af Erik Menneskesøn. Erik er blevet 16 år, men han har ikke glemt sine oplevelser blandt de nordiske guder. Den 15-årige Marie er forelsket i ham. Sammen tager de påferie i et sommerhus på Læsø, Ægirs ø og gudernes mødested. Erik finder en gammel rusten sværdklinge på havets bund. Det viser sig, at han har fundet GRAM, Odins sværd, som han gav til vølvsungenSigmund. Sværdet forsvandt ved Sigurd Fafnersbanes død. Erik må kæmpe mellem guder, jætter og helte om sværdet. Imens har Odin til opgave at holde Marie hen med snak. Odin fortæller sagnene omvølvsungerne og Sigurd Fafnersbane. Historien er spændende og fuld af dramatik. På forunderlig vis bliver de gamle nordiske sagn vævet sammen med nutiden. Det forekommer helt naturligt, at jætterneslås om sværdet i stormen uden for huset, mens Odin gør sagnene levende for Marie. En fin bog, der giver viden om de nordiske guder og helte og næring til fantasien for børn og voksne. Kan ogsålæses som en historie omkampen mellem det gode og det onde. For børn fra ca. 11 år og voksne. Særdeles velegnet til oplæsning. Illustreret med fine stemningsfulde tegninger og vignetter.Appellerende dramatisk forside i farver.


Berlingske tidende

d. 3. Jan. 1992

By

By

Mette Terkelsen

d. 3. Jan. 1992


BUM

Årg. 10, nr. 1 (1992)

By

By

Peter Værum

Årg. 10, nr. 1 (1992)


Politiken

d. 26. Nov. 1991

By

By

Ove Kreisberg

d. 26. Nov. 1991


Jyllands-posten

d. 17. Dec. 1991

By

By

Ulrik T. Skafte

d. 17. Dec. 1991


Det fri aktuelt

d. 3. Dec. 1991

By

By

Steffen Larsen

d. 3. Dec. 1991


Berlingske tidende

d. 3. Feb. 2001

By

By

Kari Sønsthagen

d. 3. Feb. 2001