Books / nonfiction

Karen Blixen og Sverige


Description


Om Karen Blixens (1885-1962) nære forhold til Sverige og den svenske bogverden specielt til forlaget Bonnier, der oversætter Seven Gothic Tales året før den udkommer i Danmark, og en diskussion af, hvorfor Blixen aldrig fik Nobelprisen i litteratur.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 20. Oct. 2011

By

By

Torben Wendelboe

d. 20. Oct. 2011

Værket henvender sig primært til et publikum med interesse for Karen Blixen og hendes forfatterskab.

Mag.art. og tidligere kulturminister Grethe F. Rostbøll har flere udgivelser, også om Blixen, bag sig. Her er det Blixens ganske tætte relationer til Sverige, hun behandler. Blixen blev ved sit ægteskab med Bror von Blixen-Finecke tæt relateret til svensk åndsliv, det er vigtigt. Vigtigt er det også, at det svenske forlag Bonnier som det første uden for USA udgiver en oversættelse af Seven Gothic Tales i 1934, og vigtigt er det endvidere, at Blixen i svenske Lena I. Gedin fra 1944 får en fremragende litterær agent. Den svenske forbindelse var yderst væsentlig for årene under den tyske besættelse af Danmark, hvor det neutrale Sverige kunne agere for Blixen også internationalt, og Bonnier blev en meget loyal samarbejdspartner. Det er et spændende stof, som Rostbøll her perspektiverer. Hun må også spørge, hvorfor Blixen ikke fik Nobelprisen, som hun ellers mange gange var sat i forbindelse med, og hun finder forklaringen i Nobelprisens arkiv og i et blik på det svenske litterære liv generelt i 1950'erne. En velskrevet undersøgelse af et vigtigt aspekt af Blixens litterære liv. Noter. Kilder. Litteratur. Navneregister. Enkelte ill.

Værket kan anvendes som Rostbølls andre udgivelser om Blixen, fx Mod er svaret, 2005, og supplerende i forhold til fx Jørgensen Nærved og næsten, 2009, og Thurman Karen Blixen, 1982.

Udmærket og relevant studie i et vigtigt aspekt i Blixens litterære liv.


Berlingske tidende

d. 26. Dec. 2011

By

By

Eva Pohl

d. 26. Dec. 2011


Standart

Årg. 26, nr. 3/4 (2012)

By

By

Aage Jørgensen

Årg. 26, nr. 3/4 (2012)