Books / fiction for children / roman

Kom så, Totter


Description


12-årige Totter har problemer og ønsker at løsrive sig fra sin mor. Han forlader balletskolen, kommer på en privatskole, til et BZ-miljø, en kostskole og efter 9. klasse på et skoleskib.

Reviews (3)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Hans Radsted (skole)

d. 18. Dec. 2018

Denne bog er en fortsættelse af På spring fra 1986, men kan udmærket læses selvstændigt. Det er historien om en dreng, begavet med et kunstnerisk og følsomt sind og derfor tit et offer forsine omgivelser. Hans egocentriske mor presser ham ud i situationer, han ikke føler sig i stand til at udnytte. Hans far viser sig at være en berømt visesanger, som drengen, Totter, tilfældigtoplever give koncert og som dør, før Totter lærer ham at kende som sin far. Det er måske en arv herfra, at Totter er begavet med et musiktalent, der bliver den kilde, hvorfra drengen henter denstyrke, som er nødvendig for at overleve på egne præmisser. Det er en grum bog. Totters vej går fra nederlag til nederlag, fra ydmygelse til ydmygelse. Det er næsten for meget, men alligevel erbogens udgang positiv. Læseren undgår ikke at blive fanget ind af bogens stemning, selv om de første 2/3 minder om »Dallas« i opremsningen af menneskelige følelsesudladninger. Bogen er med sineproblemstillinger relevant forskolebibliotekets brugere, som diskussionsoplæg og som individuel oplevelse. Den kan læses med udbytte fra ca. 14 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Lars Aagaard

d. 18. Dec. 2018

Her er resten af historien om den ene af de tre balletdrenge fra 2-bindsromanen På spring fra 1986. Totter (Thor) er ham med den ambitiøse og usolidariske mor. Birgit Poupliers børnebøger erkult-bøger, som har deres publikum på kryds og tværs af de vante grupperinger. Sådan er det også med denne. Hun kan uden al diskussion skrive, og hun fængsler med sine intense skildringer afkunstner-miljøer og personer. At skildringerne på en eller anden måde er lidt ude af trit med moden, gør ikke spor - det er godt. Vi følger Totter fra han er 12 til han går ud af 9. klasse. Derlægges hele tiden op til, at Totter skal tage fat på tilværelsen ud fra sine egne ønsker og behov og på den måde løsrive sig fra sin mor. Vi følger ham fra balletskolen, som han må forlade, til enprivatskole, et BZ-miljø og en kostskole. Næste station bliver et skoleskib. Omslaget gør desværre ikke noget godt for bogen. Det viser Totter i en modløs attitude, udstyret med snore som enmarionetdukke - det dækker, mensælger ikke. Det er en skam at stilen fra På spring ikke er videreført, hvor Des Asmussen med de to omslag langt præcisere nåede bøgernes lidt diffuse læsergruppe.


The libraries' assessment

d. 12. Jan. 2001

By

By

Torben Bråe Olesen

d. 12. Jan. 2001

Tredje og fjerde bind i serien udkommer her med nye forsider og for bind fires vedkommende: ny titel. Bøgerne udkom første gang i henholdsvis 1988 og 1990. I Kom så, Totter forlader Totter balletskolen. Hans mor sender ham på en privat kostskole, som han forlader efter at være blevet mobbet. I På ret kurs tager Totter, 17 år, på togt med skoleskibet Georg Stage. Totter er vist forelsket i Maria, eller det mon den lidt ældre og meget erfarne, Sannekat? Totter befinder sig godt på skibet, det er hans eget valg. Bøgerne skildrer Totters frigørelse fra moderen der hidtil har truffet alle beslutninger i hans liv. Tiden der er gået siden bøgerne udkom første gang, kan godt mærkes glimtvis, uden at det dog tynger meget. Sproget er diskret dynamisk, og virker ligefremt. Totters tanker og hans usikkerhed beskrives ret tidløst og universelt. Bøgerne kan læses af børn fra 12 år. De moderne tegnede farveforsider er sammen med bagsideteksterne dækkende for bøgernes indhold.