Omkring reformationen var Nyborg Danmarks residensstad, og under de tumultariske år, hvor fætre kæmpede om magten i Danmark og trosretninger om sjælene, var Nyborg byen, hvor det hele samledes. Det lutherske i titlen til trods er bogen for folk med interesse for den politiske historie.
Erland Porsmose (f. 1953) er museumsinspektør ved Østfyns Museer. Derfor har formidlingen af historien i perioden, hvor Nyborg var kongens officielle residensstad og dermed landets hovedstad, hans særlige opmærksomhed. Han skildrer de dramatiske år, hvor magten gled fra den ene tronprætendent til den anden, og forskellige kirkelige interesser blandedes med dynastiske ambitioner i et uskønt rod. Porsmose følger flere parallelle spor, med afstikkere både i geografi og emner. Bogen er 3. del af serien "Nyborg - Danmarks riges hjerte" om Nyborgs tid som residensstad. Bogen er gennemillustreret med hhv. samtidige værker og nutidige fotos. Der er noter og litteraturliste, men ikke noget stikordsregister.
Sproget er veloplagt, og Porsmose har godt greb om stoffet, men det er indviklede forhold, han formidler. Han lykkes dog med at få samlet de mange tråde og ikke mindst at få vist, at nationens historie ikke kun skal fortælles fra København.
I Luther og Danmark i 500 år giver Martin Schwarz Lausten os samme historie (og fortsættelsen i de næste 500 år), set fra en mere teologisk vinkel.