Bogen rummer oplysende og debatterende artikler om kirken og det europæiske projekt, som endnu engang er aktuelt med den tiltagende forfatningsdiskussion. Den henvender sig til alment interesserede brugere, som desuden får et lille EU-kursus i kort og læselig form.
Fem forskellige emner behandles af teologer og politikere: Simon Kangas Larsen skriver om forfatningstraktatens tilblivelse, Anne E. Jensen (MEP) beskriver hvorledes kirkerne allerede har tacklet udfordringen om at gøre deres indflydelse gældende i EU, Lisbet Christoffersen (lektor i religion og ret) skriver om retslige spørgsmål og ud fra Luthers to-regimentelære diskuterer Jesper Høgenhaven (dr.theol.) og Svend Andersen (professor dr.theol.) lutherdom i dag, og de forsøger at give en teologisk vurdering af det europæiske projekt. Det munder ud i to modsatrettede syn på EU.
Forskellige debatskrifter som Gud og Europa, 2006 og Kirkerne i Europa, 2001 sætter også emnet under debat.
Bogen er oplysende og velskrevet, og den afspejler bredden i de mange forskellige meninger om kirken og EU. Hermed kan den medvirke til overvejelser hos læseren om, hvorvidt EU, som det anføres, er et kirkeligt anliggende, og om hvorvidt kirken er et europæisk anliggende.