Mens 2. verdenskrig gik relativt stille for sig i Danmark, var situationen en anden i farvandene omkring os. Her fortælles om de voldsomme begivenheder, der fandt sted lige udenfor vores bagdør, med en detaljerigdom, som vil interessere både flåde- og verdenskrigsinteresserede.
Østersøen havde en central placering i forhold til nogle af de hårdeste kampe fra overfaldet på Polen i 1939 til den endelige kapitulation i maj 1945. Poul Grooss, der som kommandør selv har en flådebaggrund, fortæller historien om de voldsomme år, og meget mere end det. Først ridser han områdets politiske baggrund og konflikthistorie op og derefter gennemgår han krigshandlingerne. I utallige indskudte bokse fortælles om detaljer fra kodebrydning til "Træffesandsynlighed og spredning for artilleri". Bogen er illustreret, med samtidige fotos i s/h og den er udstyret med forskellige registre, lister og bilag.
Grooss er vidende og en grundig fortæller, der skriver koncentreret og lidt tørt. Han har blik for både detaljen og de store linjer, men dramaet fanger han ikke altid.
Bogen om historiens største skibskatastrofer, sænkningerne i den østlige Østersø af en række overfyldte flygtningeskibe i krigens sidste måneder, Dødens hav, runder nogle af de samme begivenheder, som Grooss beskæftiger sig med.