Books / nonfiction / biografier

Krigssejler : Oskar Thyge Jensen


Description


Om Oscar Thyge Jensen (1912-1994), der under 2. verdenskrig var i allieret krigstjeneste som en del af handelsflåden eller udeflåden som den også kaldes. Som krigssejler var det hans opgave at sejle forsyninger til og fra de lande, der var i krig med Nazityskland.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 10. Oct. 2019

By

By

Steffen Gordon Nielsen

d. 10. Oct. 2019

Velskrevet biografi, der på lettilgængelig vis fortæller om det farlige arbejde som krigssejler i den allierede handelsflåde. For interesserede i emnet eller dansk søfartshistorie.

Under 2. verdenskrig gik flere tusinde danskere i allieret krigstjeneste som en del af handelsflåden eller udeflåden som den også kaldes. En af dem var Oscar Thyge Jensen (1912-1994) hvis liv beskrives i nærværende udgivelse af hans svigersøn. I kronologisk dagbogs-stil berettes om Jensens barndom, og om en familie som forventede at han skulle forsætte de stolte Sønderho sømandstraditioner. Selvom han egentlig ville noget andet, begyndte han som skibsdreng, han arbejdede sig op og endte karrieren som skibsfører. I 1940 meldte han sig til udeflåden og sejlede bl.a. konvoj til Island og Middelhavet, og efter D-dag sejlede han i pendulfart mellem England og Rouen. De var et farligt arbejde, men Jensen slap uden fysiske skrammer. Bogen bygger på samtaler, breve, og dagbøger. Velillustreret med noter og litteraturliste.

Bogen er let at læse og beskriver fint de vilkår de danske søfolk havde som del af udeflåden. Cirka halvdelen af udgivelsen handler om Jensens krigstjeneste, resten er knap så almengyldigt og er mest relevant for folk der kender Jensen eller familien.

Fungerer fint som en lille introduktion til det eksisterende og mere uddybende materiale, som fx Breve fra AndersKrigssejler 1939-45Kampen på havet, Krigssejler 1939-45, og Kampen på havetFungerer fint som en lille introduktion til det eksisterende og mere uddybende materiale, som fx Breve fra Anders, , og Kampen på havetFungerer fint som en lille introduktion til det eksisterende og mere uddybende materiale, som fx Breve fra Anders, Krigssejler 1939-45, og .