Books / nonfiction

Kvalitetsrapporten : evaluering og udvikling


Description


Kvalitetsrapporten er et nyt fænomen i den danske skoleverden og er i kommuner og på skoler blevet modtaget med blandede følelser. Handler det om kontrol og ensretning? Eller om lokale profileringer od udvikling af skolernes kvalitet? Kvalitetsrapporten – evaluering og udvikling ser på kvalitetsrapporten med evalueringsfaglige briller og rejser spørgsmål om, om og hvordan arbejdet med kvalitetsrapporten faktisk kan føre til mere kvalitet i skolen? Hvilke krav til processerne omkring kvalitetsrapporten er vigtige, for at arbejdet bliver til en evaluering og ikke bare en ophobning af data? Hvis en evaluering skal føre forandringer med sig, indebærer det, at deltagerne føler ejerskab og oplever deltagelse som meningsfuld og vedkommende. Hvordan kan forvaltninger i samarbejde med skolebestyrelser, skoleledere, undervisere og pædagoger gennem tilrettelæggelse af processerne med at indhente og bearbejde data fra skolerne komme tættere på dette ideal? Bogen formidler erfaringer og kommer med bud på en række væsentlige spørgsmål i den forbindelse. Bogens artikler dækker et bredt spektrum af faglige vinkler på arbejdet med kvalitetsrapporten afstemt efter de mange interessenter. Skolebestyrelsen, Kommunernes Landsforening, Skolelederne, Børne- og Kulturchefforeningen, skoleledelser, skoleforvaltninger og evalueringskyndige har således alle bidraget til bogen. Bogen er dermed blevet praksisnær og dog visionær.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 24. Feb. 2009

By

By

Jens Verner Nielsen

d. 24. Feb. 2009

Bogen er til inspiration for skoleadministratorer og -politikere på alle niveauer fra skoleleder og skolebestyrelsesmedlem til kommunale og statslige embedsmænd og folkevalgte.

Bogens ti artikler, der er skrevet i forlængelse af en konference om erfaringer med den første årgang af de nye indberetninger om skolevæsenet, er fælles om at se de lovbefalede kvalitetsrapporter om de kommunale skoler som et yderligere aspekt af en ny evalueringskultur omkring skolerne. Der er mellem forfatterne enighed om, at se arbejdet med rapporterne i et fremadrettet perspektiv som mulighed for kvalitetsudvikling, men med risiko for, at rapporteringen kan blive forstenende, bagudrettede kontrolsystemer. Forfatterne er fra alle led i den skolepolitiske fødekæde, og de fremlægger ikke bare teorier og tanker til inspiration, men også konkrete erfaringer fra de to første rapporteringsomgange til vidensdeling om både godt og skidt og forslag til procedurer og arbejdsgange. Teksten er overskueligt sat op i mange underafsnit, og sproget er ligetil og konkret. Lang litteraturliste og fornuftigt stikordsregister afslutter.

Der er en stadig strøm af udgivelser om skoleledelse og om evalueringskultur, men denne er den første med den nye kvalitetsrapport i fokus som afsæt til udvikling og forbedring af grundskolens undervisning.

For alle med ledelsesansvar i skolesystemet er bogen en væsentlig samling af overvejelser og erfaringer rettet mod at se muligheder og nytteværdi i arbejdet med kvalitetsrapporterne.



Information and editions