Denne roman burde anbefales til alle bibliotekets litteraturlæsere, men en nøgtern betragtning må nok afgrænse det til maratonlæsere med hang til vildt fabulerende sprog og fortællinger med kynisk humor.
Herbjörg Maria på 80 år lider alvorligt af KOL og bor i en ombygget garage i selskab med hjemmehjælpen, internettet og en gammel håndgranat. Nu gider hun ikke mere, så hun har ringet til det lokale krematorium og bestilt tid. Og så får vi ellers hendes livshistorie, som fører os gennem næsten et århundredes historie, gennem Island, Danmark, Tyskland og Argentina, gennem krig, kærlighed, voldtægt, børnefødsler og bal på bonede gulve. Det er ikke kun handlingen, som breder sig vildt fabulerende over flere kontinenter. Også sproget er opfindsomt, skarpslebet med et væld af barokke indfald. Det er overvældende, overdådigt og enormt morsomt. Herbjörg bygger på en virkelig persons livshistorie, og det har skabt heftig debat i Island, skønt bogen starter med at understrege at "En roman er en opdigtet fortælling". Romanen er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris 2013.
Fortællingen er vildtvoksende fabulerende og så underfuld i sprog og skæv humor, at den egentlig kun kan sammenlignes med forfatterens øvrige romaner.
Læseoplevelse i særklasse, flot roman i et sprog, som får engle til at græde og grine, fordi det både er vidunderligt og for meget. Anbefales varmt, men kræver noget af sin læser - i hvert fald sans for sproglig overdådighed. Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris.