Antologi, der samlet giver et overblik over den historiske lektie, som krigen i 1864 har været for Danmark. Primært for historikere, men almindeligt historieinteresserede kan også læse med.
Forfatterne er nogle af landets fremmeste indenfor historie, sikkerheds- og udenrigspolitik, økonomi og internationale relationer. Bogen præsenterer en række bud på, hvad læren af 1864 har været, og hvordan denne lære har forandret sig over tid. Tilsammen danner bogens kapitler således en samlet historie om den danske stat, dens udenrigspolitik og den danske samfundsudvikling set i lyset af 1864. Hvordan har det haft betydning for udviklingen af velfærdsstaten og tænkningen bag den, hvordan har det påvirket den danske udenrigspolitik, og hvad har det betydet for den danske selvforståelse, nationalfølelse og opfattelsen af at være en "småstat".
Selvom det er fagfolk og forskere på et højt niveau, der står bag, så er niveauet ikke så akademisk, at den ikke kan læses af menigmand. Det kræver dog noget historisk baggrundsviden. Det er en interessant og anderledes vinkel på krigen, der rækker langt ind i 1990'erne, hvor Danmark begyndte at involvere sig i internationale konflikter.
Der kommer mange titler om emnet lige nu, men 1864, der lige er udkommet, kommer blandt andre ting også ind på den danske selvforståelse efter krigen.