Books / nonfiction / bibliografier

Læren af 1864 : krig, politik og stat i Danmark i 150 år


Description


Krigen 1864 står som ætset ind i den danske hukommelse. Det er fortællingen om et nederlag, men hvordan har dette nederlag præget Danmark siden da? I 1864 blev historien skrevet på slagmarken i det sydlige Jylland, og 150 år senere er denne krigshistorie stadig synlig ved Dannevirke, på Dybbøl og ved de talrige mindesmærker i Sønderjylland. 1864 fik en mening, som gik langt videre end de konkrete begivenheder, og som levede i den usynlige del af historien, der sætter rammer for fremtidige handlinger. I 150-året efter krigen bliver den mere synlig i mindeudstillinger, tv-serier og andre konkrete markeringer af den store nationale begivenhed, men hvor stor en rolle spiller 1864 uden for projektørlyset? General de Mezas fyring efter tilbagetoget fra Dannevirke var en vigtig begivenhed i 1864 og præger det danske officerskorps den dag i dag. Denne historie lever i dag sit helt eget liv afkoblet de virkelige begivenheder. Fyringen bliver i denne antologi hevet frem i lyset, da den fortæller både om 1864 og om, hvordan forholdet i dag bør være mellem den politiske og militære ledelse. Denne bog ser på, hvad 1864 har betydet og stadig betyder for Danmark og ikke mindst for Danmarks rolle i verden. Bogen er skrevet af forskere fra historie- og samfundsvidenskaberne, der med deres meget forskellige traditioner ser på Læren af 1864.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 7. Nov. 2014

By

By

Jytte Bræmer

d. 7. Nov. 2014

Antologi, der samlet giver et overblik over den historiske lektie, som krigen i 1864 har været for Danmark. Primært for historikere, men almindeligt historieinteresserede kan også læse med.

Forfatterne er nogle af landets fremmeste indenfor historie, sikkerheds- og udenrigspolitik, økonomi og internationale relationer. Bogen præsenterer en række bud på, hvad læren af 1864 har været, og hvordan denne lære har forandret sig over tid. Tilsammen danner bogens kapitler således en samlet historie om den danske stat, dens udenrigspolitik og den danske samfundsudvikling set i lyset af 1864. Hvordan har det haft betydning for udviklingen af velfærdsstaten og tænkningen bag den, hvordan har det påvirket den danske udenrigspolitik, og hvad har det betydet for den danske selvforståelse, nationalfølelse og opfattelsen af at være en "småstat".

Selvom det er fagfolk og forskere på et højt niveau, der står bag, så er niveauet ikke så akademisk, at den ikke kan læses af menigmand. Det kræver dog noget historisk baggrundsviden. Det er en interessant og anderledes vinkel på krigen, der rækker langt ind i 1990'erne, hvor Danmark begyndte at involvere sig i internationale konflikter.

Der kommer mange titler om emnet lige nu, men 1864, der lige er udkommet, kommer blandt andre ting også ind på den danske selvforståelse efter krigen.


Kristeligt dagblad

d. 27. Dec. 2014

By

By

Michael Böss

d. 27. Dec. 2014



Information and editions