Stort arkæologisk værk om resultaterne fra 25 års udgravninger i Lejre. Henvender sig til alle med særlig interesse for arkæologi og dansk historie.
Forfatteren er museumsinspektør Tom Christensen, som har stået for udgravningerne. Overordnet består bogen af to halvdele, med hver sin note- og litteraturliste. Efter forord og introduktion følger i 1. del 19 kapitler. Først formidles de myter, der har knyttet Lejre til nationens oprindelse. Dernæst præsenteres og fortolkes de konkrete arkæologiske fund, som fører til begrundede formodninger om datidens levevis. Så sammenlignes Lejre med lignende bebyggelser andre steder, og ses til sidst i en bredere samfundsmæssig sammenhæng. Med både Grundtvig og fundet af Lejreskatten i 1851 føres historien slutteligt op til nyere tid. Bogens 2. del består af detaljerede nummererede kataloger med beskrivelser af de enkelte huse, grave, knogler og metalfund. Hele bogen er illustreret med både fotos, grafik og kort. Bogen er nr. 87 i serien "Jysk Arkæologisk Selskabs skrifter".
Stort og grundigt værk, som trods intentionerne og det flotte layout nok ikke har den store folkelige appel, men derimod udgør en detaljeret faglig præsentation og fortolkning, som formidler væsentlig viden fra mange års udgravningsarbejde.
Af samme forfatter udkom i 1991 Lejre - syn og sagn om tidlige udgravninger i Lejre i 1986.