Denne bog finder sin målgruppe på litteraturstudierne og i gymnasierne.
Litteraturen i 00'erne kritiseres for ikke at inddrage samfundsmæssige problemstillinger. Jens Kramshøj Flinker (JKF) argumenterer overbevisende for, at den kritik er uberettiget: samfundet behandles i periodens litteratur, men de læsestrategier, der kunne have belyst dette, har ikke været anvendt. JKF mener, den realistisk-historiske læsestrategi bør bruges mere. Gennem læsninger af 50 romaner og noveller fra perioden - hvoraf nogle omtales ganske kort - underbygger han sine pointer. Bogens erklærede formål er at opstille en ny ideologikritik, som bygger på Pierre Bourdieus habitus-begreb og Slavoj Zizeks ideologikritik. Den ideologikritik, JKF skitserer, følger til dels den marxistiske, men adskiller sig også fra denne, fx i forhold til magtbegrebet. Bogens fokus og styrke ligger i dens metodepraksis, hvor ideologiens påvirkning af individet belyses. JKF er gymnasielektor i dansk og historie. Til sidst litteraturliste og noter.
Anden relevant litteratur er bl.a. Millennium, der med 13 artikler beskriver markante nye retninger inden for nordisk litteratur i perioden 2000-2012, og Samtidsbilleder om den realistiske bølge, der ramte dansk litteratur i tiden omkring årtusindskiftet.
Den første samlede undersøgelse af, hvordan dansk litteratur i 00'erne forholder sig til sin samtid, og derfor yderst relevant for litteraturstudierne og gymnasierne.