Books / fiction / roman

Livets Arabesk


Description


Med modelægen Baumann og hans ven Pram som repræsentanter for bourgeoisiet og alfonsen Ibald og hans skøge Elise som repræsentanter for proletariatet tegnes i arabesker et portræt af en storby og et samfund på vej mod opløsning. Manglen på stabilitet og meningsløsheden fremhæves ved ikke at skildre sammenhænge men i stedet at skildre nuet i groteske, grelle ekspressionistiske billeder.

Reviews (5)


The libraries' assessment

d. 20. Aug. 2010

By

By

Torben Wendelboe

d. 20. Aug. 2010

Værket henvender sig til et publikum, der kan værdsætte, hvad man kan kalde den levende danske klassiker.

Værket fra 1921 er et af Tom Kristensens væsentligste prosaværker, overgået af Hærværk, som det noget ufortjent har stået i skyggen af. Romanen er en ekspressionistisk skildring af en storby med lighed med København på vej mod opløsning under en truende revolution. Modelægen Baumann, hans ven Pram, alfonsen Ibald og hans skøge Elise er centrale brikker i denne vision, hvor deres skæbner støder sammen og danner de arabesker, der har givet romanen titel. Citat fra Søren Schous efterord: "Arabesken er et orientalsk ornament, den er bugtet, tilfældighedspræget og meningsløs ligesom de begivenheder, der skildres". Romanen skildrer byen fra velhavermiljøerne i villaerne til fattigdommens og råhedens huler i slumkvartererne. Personer og miljøer mødes, de interagerer, og de skilles, og fx Baumann dør en tilfældig død, da byen til slut er blevet en slagmark. Sprogligt er romanen en ekspressionistisk tour de force med grelle billeder af storbyen og dens liv. En væsentlig roman i vores litteratur. Søren Schous efterord og noter er særdeles værdifulde.

Udgivelsen er en videnskabelig udgave af førsteudgaven med den gamle retskrivning, det kan være et problem for nutidige læsere. Her kan henvises til tranebogsudgaven, hvor teksten på Tom Kristensens anbefaling blev udsendt i moderne retskrivning.

En velkommen genudgivelse af en væsentlig dansk klassiker med et fantastisk tidsbillede.


The libraries' assessment

d. 19. Dec. 2018

By

By

Per Schou

d. 19. Dec. 2018

Den berømte overklasselæge Baumann's forsumpen i druk og svir, hans opløsning, der bliver fuldbyrdet i proletariatets store revolution, gør mest indtryk ved sin glitrende form. Man beundrer den ladede uro, farverne, spændingen, men der skabes ofte en distance til personerne, og deres handlinger. Det bliver til karrikerede figurer, der virker teatralske og »førte« i bogens kulisseverden. Baumann drages mod religionen, mod det store politiske kaos, han vil døve sin splittede sjæl, men forløses dog ikke. Proletariatet viser sig ligeså korrupt som de tidligere magthavere og tomheden ender melodramatisk i meningsløs død og kvalme. Foruden at være en betydelig digters ungdomsarbejde, siger bogen dog stadig noget om at leve i en farlig og bevæget tid.


litteratursiden.dk

d. 22. Aug. 2011

By

By

Tonny Hornbæk

d. 22. Aug. 2011

Forfatterens debutroman holder stadig - Et fyrværkeri af ord, stemninger og ikke mindst farverige personer efterlader læseren underholdt og stimuleret. 'Livets arabesk' udkom i 1921, året efter debut...


Vestkysten

d. 25. Aug. 1986

By

By

Erik H. Madsen

d. 25. Aug. 1986


Politiken

d. 23. Aug. 1969

By

By

Ole Storm

d. 23. Aug. 1969