I 1950'erne satte psykiater Robert Heath strøm til psykisk syges hjerner for at lindre deres sygdomme. "Lystens pioner" er et fremragende historisk indblik i en svunden tid skrevet for interesserede i hjernens funktioner, psykiske sygdomme og medicinsk historie.
Videnskabsjournalist Lone Frank følger Heaths forsøg med dyb hjernestimulation fra 1950'erne og frem, og hun perspektiverer dem i forhold til nutidens psykiatriske, neurokirurgiske og ikke mindst etiske praksis. I Heaths tid dominerede freudiansk analyse, og hans arbejde var både banebrydende og kontroversielt. Hvordan ville det blive opfattet, hvis han lavede disse forsøg i dag? Hvor langt er vi nu villige til at gå? Via gamle journaler og samtaler med Heaths kolleger og patienter afdækker Lone Frank hans virke, som i sin tid blev gemt væk af hans eget universitet.
Lone Frank formår at formidle et svært felt i et indbydende og enkelt sprog. Hendes sceneskift mellem Heaths gamle forskning og nutiden skaber en god fremdrift i bogen, så man hele tiden bliver nødt til lige at læse et par sider mere.
Hjernen trender i popoulærvidenskaben med fx Hjernens nye livDen foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthedDiagnoser, Den foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed og Diagnoser. Lone Frank graver guld frem af medicinalhistorien og giver os et nærværende og interessant supplement til disse populære titlerHjernen trender i popoulærvidenskaben med fx Hjernens nye liv, og Diagnoser. Lone Frank graver guld frem af medicinalhistorien og giver os et nærværende og interessant supplement til disse populære titlerHjernen trender i popoulærvidenskaben med fx Hjernens nye liv, Den foranderlige hjerne og den forunderlige bevidsthed og . Lone Frank graver guld frem af medicinalhistorien og giver os et nærværende og interessant supplement til disse populære titler.