Books / nonfiction for children

Mangfoldighedens veje : temaer og tendenser i 90'ernes danske børne- og ungdomslitteratur


Description


Bidrag af Merete Møller Olesen, Herdis Toft, Anne Scott Sørensen, Niels Dalgaard, Mette Trangbæk, Steffen Larsen, Kari Sønsthagen, Henning Mørch Sørensen, Nanna Gyldenkærne, Beth Juncker og Lena Kåreland.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 10. Sep. 1997

By

By

Ulla Møller

d. 10. Sep. 1997

Et must for enhver med interesse for litteratur for børn og unge. En antologi, bestående af 11 artikler, der beskriver det tidstypiske i børne- og ungdomslitteratur, udgivet i det seneste tiår. Bogen er en del af den forlagsserie, der i samme åremål har beskæftiget sig med litteratur for børn og unge, og som trods forskelle i form og indhold, fremstår som et helstøbt værk om dansk børnelitteratur. Bidragydere er fagfolk, der beskæftiger sig seriøst med børn, unge og litteratur, emner der ofte behandles stedmoderligt bl.a. i dagspressens anmeldelser. Artiklerne afspejler fælles tendenser i form og indhold. Flere halvfemserromaner for børn og unge har således rejsen som tema. Ikke altid rejser i traditionel forstand, men også rejser i sjæl, tid og rum. At der også er plads til fantasien og galskaben i den nye børne- og ungdomslitteratur, vidner andre artikler om. Spændende er Kari Sønsthagens artikel, der anskuer billedbogen fra en kunsthistorisk synsvinkel. Desuden vil jeg fremhæve Beth Junckers bud på moderne klassikere. Den afsluttende artikel er et udblik til Norge og Sverige, og i øvrigt en glimrende indføring i begrebet postmodernisme. Alle artikler er levende og aktuelle, flere rummer henvisninger til titler fra 1997. Hver artikel afsluttes med en litteraturliste, der giver lyst til at læse eller genlæse romanerne og til at fordybe sig i faglitteraturen.


The libraries' assessment

d. 10. Sep. 1997

By

By

Erik Boas Pedersen (skole)

d. 10. Sep. 1997

Bogen er en udgivelse i Høst & Søns spændende serie af litteraturteoretiske værker om børne- & ungdomslitteratur. Titlen signalerer bidragydernes overvejende positive tilgang til 90'ernes bøger for børn og unge. De 11 artikler præsenterer og analyserer sig da også igennem et bredt udsnit af genrer, delgenrer, motiver og temaer som fx. SF, kærlighed, realisme, humor, gys, galskaben, rejsen, billedbøgerne og den store, episke fortælling, og giver generelt et bud på litteraturen på vej mod år 2000, formuleret i bogens forord som flertydig, fortolkningsåben og labyrintisk. Det gøres stort set indsigtsfuldt, tankevækkende og underholdende, men også i enkelte bidrag selvhøjtideligt, for alvorstungt og knudret formuleret. Og så er det påfaldende så få virkeligt gode bøger og forfattere, der - på trods af den optimistiske titel - rent faktisk kan peges på, bortset fra de etablerede, der går igen i flere artikler: Bent Haller, Louis Jensen, Kåre Bluitgen, Bodil Bredsdorff. Udover Steffen Larsen, der kan pege på Dortea B. Andersens sørgeligt oversete Sallys bizniz som "..et mirakel af en bog.." er udvalget gennemgående forudsigeligt, visse middelmådige titler endda uforståeligt og ukritisk anbragte i sammenhængen. Som bredt signalement af et årtis børne- & ungdomslitteratur er bogen dog en kærkommen opfriskning for skolebibliotekaren - og en vigtig huskeseddel for de gode bøger man ikke fik læst, da de udkom.


Børn & bøger

Årg. 50, nr. 7 (1997)

By

By

Flemming Ettrup

Årg. 50, nr. 7 (1997)


Folkeskolen

Årg. 115, nr. 11 (1998)

By

By

Birte Sørensen

Årg. 115, nr. 11 (1998)