Books / nonfiction for children / romaner

Marie og Christoffer fra Sprogø : 1658


Description


Året er 1658 og to søskende fortæller bl.a. om hvordan de lever, bor, hvad de leger og spiser, hvad de hjælper til med og om det tøj de har på. Med faktaafsnit om Danmarks historie i perioden.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 17. Sep. 2002

By

By

Birgit Hald

d. 17. Sep. 2002

Dette er 1. bind i en ny serie der fortæller danmarkshistorie set fra børnehøjde primært beregnet til undervisningsbrug. Bogens to børn på 8 og 11 år er virkelige personer der har levet på Sprogø, og vi hører også om hvordan det er gået dem senere i livet. Teksten indeholder både en fortællende del om børnenes hverdag på øen og nogle korte mere faktaprægede afsnit der uddyber hovedteksten. Den er skrevet i et enkelt sprog der kan læses fra 11 år, og ind imellem taler børnene direkte til læseren. Det virker dog lidt mærkeligt at Christoffer siger: "Marie og jeg vil gerne fortælle om, hvordan vi havde det ..." Bogen har et pænt layout og er flot illustreret med malerier, stik og landkort fra perioden midt i 1600-tallet samt enkelte udmærkede farvefotos og mange gode tegninger i douce farver af Charlotte Clante der fint formidler børnenes dagligdag til læseren. Sprogøs strategiske beliggenhed midt i Storebælt gjorde den til en ofte besøgt nødhavn for såvel besættelsestropper som almindelige borgere på rejse, og blandt tidens kendte har både Holberg og Kingo måttet vente på godt vejr på øen. Bagest er der en oversigt over Sprogøs og Danmarks historie fra 1200 til ca. 1720 samt et stikordsregister. Samtidig udkommer en bog om to børn i 1765.


The libraries' assessment

d. 17. Sep. 2002

By

By

Ingrid Jensen (skole)

d. 17. Sep. 2002

Ny serie, Børn i Danmarks historie, tager udgangspunkt i børns liv og vilkår et bestemt sted i en bestemt periode i vores historie. Ud fra en faktuel viden om familien Sproumand på Sprogø i 1600-tallet bliver en historie til - om de to børn, Marie og Christoffer, og deres liv på øen. Med deres hverdag og vilkår, og hvad de oplever og får fortalt, bliver de en del af en fælles historie, der bliver nærværende og vedkommende på en ny måde. Fiktionsdelen med akvareller følges for hvert opslag op af en faktadel, der i små tekstblokke og med mange billeder forklarer og uddyber såvel børnenes nære omverden som det, der sker samfundsmæssigt og politisk i tiden. En god fortælling med identifikationsmuligheder forenet med historisk viden, det personlige og det generelle som eksponent for oplevelse og oplysning. En flot og inspirerende bog, tospaltet opsætning, overskuelig med mange tekstafsnit, et varieret og spændende valg af illustrationer, bl.a. malerier. Der er mange muligheder for lærer som elev, i undervisning og fritid. Teksten kan læses og forstås fra 4. klasse. Lærervejledning følger.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 14 (2003)

By

By

Hans Erik Berthelsen

Årg. 120, nr. 14 (2003)


Historie & samfundsfag

Årg. 42, nr. 1 (2003)

By

By

Jan Daugaard

Årg. 42, nr. 1 (2003)