Books / nonfiction / bibliografier

Maske og forklædning i Danmark


Description


Til fest og ballade ønsker mange af os et lille ekstra pift til vores udseende - eller måske at være en helt anden blot for et par timer. Derfor har vi også langt tilbage i historien brugt masker og andre former for forklædning til at skabe glæde, overraskelse eller tiltrække andres blikke. Maske og forklædning i Danmark fortæller om vores lyst til at lege med identiteten lige fra vikingetidens uldmasker til vore dages monstermasker i latex. Fra maskeraderne på Ludvig Holbergs tid til brasiliansk samba i Aalborg. Nogle traditioner udvikler sig, andre forsvinder. I dag er der ikke mange, der til jul klæder sig ud som en julebuk - men traditionen lever bl.a. videre i de julebukke af strå, som vi i december måned kan se i butiksvinduerne. Og når landets folkeskoleelever til fastelavn klæder sig ud som Harry Potter og Spiderman for at slå katten af tønden for de søde sager, så er der ingen, der tænker på, at traditionen har rødder i Christian IVs kroningsfest, hvor den unge konge konkurrerede til hest udklædt som pave og som kvinde. En mere genkendelig efterkommer af denne tradition er den sønderjyske ringridning. Overalt i verden fortsætter mennesker med at udforske, ændre og vende op og ned på deres udseende. Vi finder på nye anledninger som polterabend og sidste skoledag og genopliver gamle skikke som halloween og linjedåb ved Ækvator. En ting er sikker: Legen stopper ikke.

Reviews (2)


The libraries' assessment

d. 17. Nov. 2014

By

By

Poul Flou Pedersen

d. 17. Nov. 2014

Rigt illustreret bog om nutidige og tidligere traditioner og skikke i Danmark, hvor udklædning og maskering er central. Henvender sig bredt til historisk interesserede, ligesom bogen kan bruges af fx undervisere, pædagoger, bibliotekarer mv., der vil kende til baggrunden for skikkene og traditionerne.

To meget erfarne folklorister har samlet og redigeret denne omfattende bog om både nutidige og historiske traditioner med maskering og udklædning. Her forklares fx om 1700-tallets maskerader og bondesamfundets julebuk. Der gives en række eksempler på, hvor der fortsat fejres Helligtrekonger og løbes fastelavn fx med maskerend på Ærø. I de sidste par årtier har folkekirken også taget fastelavnsgudstjenester til sig. Sidst i bogen fortælles om skikkene med udklædning ved fx polterabend, karneval i Ålborg, linjedåb, halloween og sidste skoledag.

Flotte og spændende illustrationer følger den letlæste tekst på imponerende vis i denne smukke bog, der er et godt eksempel på videnskabsformidling.

Else Marie Kofods Traditionen tro?Karneval og latterkultur fra 2008 er en anden nyere videnskabeligt funderet bog om skikke og fester. Som eksempel på en udenlandsk teoretiker bør nævnes Mikhail Bakhtin, der er oversat til dansk med Karneval og latterkulturElse Marie Kofods Traditionen tro? fra 2008 er en anden nyere videnskabeligt funderet bog om skikke og fester. Som eksempel på en udenlandsk teoretiker bør nævnes Mikhail Bakhtin, der er oversat til dansk med .


Politiken

d. 15. Feb. 2015

By

By

Mikael Rothstein

d. 15. Feb. 2015



Information and editions