Bogen er udgivet på et grønlandsk skolebogsforlag, der udgiver materialer til Grønlands skolevæsen. Denne bog hører til serien Læs dansk, som er beregnet til mellemtrinnet. Læsemæssigt hører den til den sværeste af 3 trin. Den er beregnet til supplerende læsning. Bogen kan også bruges i undervisningen i Danmark. På forlagets hjemmeside www.ilinniusiorfik.gl findes opgaver og aktivitetsforslag.
Bogen handler om et berømt arkæologisk fund af nogle mumier, som to brødre fra Uummannaq gjorde i 1972 ved Qilakitsoq. Der fortælles om, da lederen af Landsmuseet i Nuuk Jens Rosing i 1978 kom til Qilakitsoq og begyndte udgravningerne. Der er fine og detaljerede beskrivelser af, hvad arkæologerne fandt, og hvordan og hvorfor man bliver så meget klogere på nutiden ved at undersøge fortiden. Der opstilles også teorier om, hvorfor disse kvinder og børn mon døde, teorier fortalt i børnehøjde. Selve opdagelsen er illustreret som en tegneserie. Ellers er de fleste af illustrationerne smukke og fortællende farvefotos. Bogen er holdt i nutid. Sproget er lidt tørt og faktamættet.
Denne bog supplerer Mumier og grave, hvor fundet omtales meget kort (fra 13 år) og Qilakitsoq : de grønlandske mumier fra 1400-tallet (216 sider!).
For målgruppen er emnet skeletter og grave spændende. Jeg kunne forestille mig, at grønlandske børn vil blive mest fænget af bogen, da de nok har en bedre forståelse af og forhåndsviden om fundene og den kultur, grønlænderne levede i, i 1475.