Historikeren Claus Bryld skildrer i essays sit forhold til Besættelsen. Af interesse for historikere og andre med interesse i besættelsestiden og det efterfølgende retsopgør.
Dr. phil. Claus Bryld har igennem mange år beskæftiget sig med Besættelsen. Både på det personlige plan, som søn af en nazist og som historiker. Bogens 20 essays spænder fra 1965 til i dag. Den er opdelt i 4 dele og rummer hans personlige og moralske dilemmaer, kampen med at få adgang til statens arkiver fra besættelsen og retsopgøret, forholdet mellem erindring og historie, og besættelse og retsopgør set i et universelt perspektiv. Bortset fra indledninger og et enkelt essay har de været offentliggjort i danske aviser og tidsskrifter.
En indsigtsfuld og reflekterende essaysamling som belyser mange problemstillinger af moralsk, historisk og forskningsmæssig art i relation til udforskningen af besættelsestidens historie. Et vigtigt bidrag til hvilken lære der kan drages af besættelsen.
Forfatteren har i andre bøger skildret nærværende bogs temaer. I erindringsskitserne Hvilken befrielseHistorie og offentlighedKampen om historien skildrer forfatteren sine personlige omkostninger og dilemmaer. Kampen om adgang til arkiverne er behandlet i Historie og offentlighed og historieskrivningens tradition er beskrevet i Kampen om historienForfatteren har i andre bøger skildret nærværende bogs temaer. I erindringsskitserne Hvilken befrielse skildrer forfatteren sine personlige omkostninger og dilemmaer. Kampen om adgang til arkiverne er behandlet i og historieskrivningens tradition er beskrevet i Kampen om historienForfatteren har i andre bøger skildret nærværende bogs temaer. I erindringsskitserne Hvilken befrielse skildrer forfatteren sine personlige omkostninger og dilemmaer. Kampen om adgang til arkiverne er behandlet i Historie og offentlighed og historieskrivningens tradition er beskrevet i .