Historikeren Bent Blüdnikows beretning om forældrenes flugt til Sverige under krigen vil både tale til læsere af biografier, til historikere og interesserede i besættelsestiden.
Blüdnikows farfar udvandrede fra Rusland i den første del af det 20. århundrede, og hans søn måtte en tur til Sverige, før familien kunne etablere sig uantastet som jøder i Danmark. BB har skrevet historien om jødernes historie i Danmark under krigen, om den vellykkede flugt til Sverige i 1943 og helt nært på om hans fars meget dramatiske flugt i en ganske lille jolle. Bogen bygger på personlige beretninger, men BB forfalder aldrig til personlige funderinger. Målet er redningen af de danske jøder som en historisk begivenhed. BB er, ved vi, aldrig unødigt ukritisk, men hans beretning om flugten til Sverige virker stærk i sin anerkendelse af den almindelige danskers indsats. BB viser, hvordan han kan balancere mellem det private og det generelle, og som helhed fungerer bogen som en god opdatering af vores viden om jødernes flugt til Sverige, samtidig med at den er en søns anerkendelse af forældrenes vanskelige vilkår.
Jødernes flugt til Sverige er veldokumenteret, men med sin professionelle håndtering af det private har BB skabt et værk, der sammenlignet med Ikke noget at tale om, 2010, er mere personligt i tone og indhold, men med en smallere målgruppe.
God og vedkommende bog, som sætter sjæl og ansigt på historien om de danske jøders flugt til Sverige, med udgangspunkt i en families historie.