Books / fiction for children / eventyr

Min tjeneste hos bjergmanden


Description


Gennemillustreret med sort/hvide tegninger fortælles eventyret om bondedrengen, der narrer bjergtrolden.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 19. Dec. 2018

By

By

Carsten Madsen (skole)

d. 19. Dec. 2018

Eventyret om drengen, der nødtvungent kom i tjeneste hos den lille, men stærke bjergmand, er her genfortalt på en levende måde. Den raske og snu dreng snyder og duperer bjergmanden, og slipper til sidst fra af tjenesten og kommer hjem med en stor pose guld. De sort/hvide tegninger kan måske nok virke noget dystert for de mindre børn, men de vil forstå eventyret med Ib Spang Olsens sikre streg i de 50 illustrationer, som på en fin måde supplerer det sjove eventyr. - Tegneserie, vil nogle nok tænke - nej, denne produktion ligger langt over det plan, som de fleste tegneserier bevæger sig i.


The libraries' assessment

d. 5. Apr. 2019

By

By

Bente Rosendal (børn)

d. 5. Apr. 2019

I lille format udgives nu et gammelt folkeeventyr fortalt og tegnet af Ib Spang Olsen, Eventyret minder ganske vist noget om Bjergmandens Karl fra samlingen Sagn og eventyr ved Laurits Bødker og sammes Tjenesten hos Bjærgmanden fra Danske folkeeventyr. Men i dette »nye« eventyr er benyttet moderne sprogbrug og det er knapt så grumt som de gamle. Endvidere er det et mægtigt plus med de talrige dejlige og herligt uhyggevarslende sort/hvide stregtegninger. Man er ikke forvænt med velillustrerede folkeeventyr. Temaet er ellers det velkendte: en vogterdreng narrer ved kløgt og snilde den grumme, onde Bjergmand i en sådan grad, at han ikke blot slipper fra Bjergmandens hule med livet i behold men også får sækkevis af guld med sig. I de gamle eventyr var der 3 brødre, der efter tur skulle tjene Bjergmanden, her er der kun en, nemlig fortælleren. Stik imod sædvane er folkeeventyret her fortalt i jeg-form. Det gør dog ikke fortællingen mindre spændende.


The libraries' assessment

d. 14. July 1999

By

By

Vibeke Munch Kofoed

d. 14. July 1999

Billedbogen, der er en genfortælling af et gammelt folkeeventyr, udkom første gang i 1975 i et lille A5-format med udtryksfulde, men også lidt dystre s/h tegninger. Nu er bogen vokset til knap A4-størrelse, et format, hvor illustrationerne kommer bedre til deres ret. Samtidig er billederne blevet farvelagt, hvilket gør en stor forskel. De for Ib Spang Olsen så typiske både kraftfulde og bløde farver i blå, grønne og brunlige nuancer giver billederne nyt liv og ekstra dybde. Teksten er den samme som i 1975-udgaven. Eventyret er genfortalt i en ligefrem, munter tone og bryder eventyrtraditionen ved at være fortalt i jeg-form. Det er med til at gøre det gamle eventyr mere nutidigt og ikke mindre spændende. Der er masser af drama og også humor i fortællingen om den kvikke bondedreng, der snyder den ondskabsfulde bjergtrold og ikke blot slipper med livet i behold, men også kommer hjem med en stor sæk guld. En spændende eventyrbilledbog i nye klæder, som nok skal appellere til nye generationer af eventyrfans fra ca 5 år og langt op.


The libraries' assessment

d. 14. July 1999

By

By

Lis Mikkelsen (skole)

d. 14. July 1999

Ib Spang Olsens værker fra 60'erne genudgives i øjeblikket. For nylig blev Kiosken på torvet genoptrykt. Nu er turen kommet til billedbogen Min tjeneste hos bjergmanden fra 1966. Det gamle folkeeventyr om drengen der narrer bjergmanden er her illustreret med fine blålige akvareller. Ib Spang Olsen får typerne til at fremstå uhyre levende for læseren. Den lille, grimme, tætte og dumme bjergmand over for den lange, tynde dovne lemmedasker. Den kvikke dreng besejrer takket være sin kløgt den sammenbidte bjergmand der ikke bruger sin fantasi og tager alle ting for pålydende. Eventyret ender som det skal med at drengen kan vende tilbage til jordoverfladen med sin sociale stilling sikret. Jeg synes det svækker eventyret at det er fortalt i 1. person. Det er drengen selv der beretter og på den måde går det helt generelle tabt, men billederne er så illustrative at fortælleren fristes til at gøre ordene til sine egne. Eventyret vil være fint at læse i indskolingen hvor man viser billederne. Også hvis børn skal øve i at fortælle for hinanden vil det være oplagt at bruge netop denne version.