Books / fiction for children / gå på opdagelse

Minus og den store verden


Description


Billedbog, som er bygget op omkring tallene 1-10. Minus drager ud i den store verden, og hver gang han møder de mest skøre dyr, væsener eller mennesker får han en ny ting.

Reviews (4)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Karen Vibeke Bodenhoff (børn)

d. 18. Dec. 2018

En nonsens-tal-fortælling i billedbogsform af forf./illustratoren til "Pandekagekagen". Minus, som er en lille dreng, beslutter sig for at drage ud i den store verden for at se, hvordan denser ud. Han drager af sted med én ting, en støvle, på næste side får han en ting til osv. til han har i alt ti ting. Hvert opslag angiver også antallet af ting, på 7. dobbeltopslag er der f.eks.gemt et syvtal i illustrationen og man kan sidde og finde alle de ting, der er syv af. Til slut forærer Minus sine ting væk, fordi han møder nogen, der netop har brug for dem, og får samtidiganvist vejen til den vide verden. Han beslutter sig for at gå dertil en anden dag, nu da han ved den findes. En meget vellykket billedbog i nonsensgenren. Teksten er mundret og sjov, og billederneer barokke og morsomme at gå på opdagelse i, der er en utrolig detaljerigdom i dem, man opdager hele tiden nye vanvittige ting. Skrevet og illustreret med billed- og sprogmæssig opfindsomhed oghumor som vil tiltale børnmellem 4 og 6 år.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Preben Dewald Hansen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Minus vil gerne ud i den store verden og besøger derfor gamle Enok for at få et godt råd inden rejsen. Det får han, plus Enoks ene sko, og turen kan begynde. Han møder mange forskelligemennesker og dyr, og for hver "side", han kommer frem, får han en ting mere med sig. Rejsen ender, som sig hør og bør, hjemme igen, efter at han har foræret tingene bort. Man kan ikke nå heleverden på een dag, men det gør heller ikke noget, når man ved, den ligger der. Tællebilledbogen er fortalt i et mundret og veloplagt sprog, krydret med pudsige indfald og iblandet ikke så lidtlivsvisdom. Illustrationerne er farvelagte tegninger fyldt med humor, grænsende til det crazy-agtige. Der er utrolig mange detaljer og underfundigheder, der uvilkårligt får billedlæseren til at gåpå jagt efter dobbeltsidens "tal". Galleriet af medvirkende er omfangsrigt: Hekse, kæmper, dværge, de tre vise mænd osv., plus den veloplagte Minus, der fungerer som en slags rejsefører forlæseren. Bogen kan nok ikke selvlæsesfør 3. klasse, dertil er typografien for lille og sproget for svært. Hovedmålgruppen er de 4-8 årige med en voksen ledsager gennem denne fantastiske ogfornøjelige bog.


The libraries' assessment

2006

By

By

Else Lerche

2006

Billedbogen udkom første gang i 1985. Næppe mange biblioteker har eksemplarer tilbage, så genudgivelsen er kærkommen. For den fortæller en varm og fantasifuld historie iblandet livsvisdom, og den vil fascinere børn mellem 4 og 8 år. Illustrationerne i udgaverne er identiske, men farverne er knap så stærke i 2. udgaven. Forsiden er et udsnit af en af bogens illustrationer. Den gamle forside er på bagsiden med en tekst der gør, at man må læse bogen. Med få ubetydelige ændringer er teksten den samme, sat i en lidt større sats. Illustrationerne er tegnet i Nordqvists elskede, humoristiske og genkendelige streg hvor motiverne står klart og er lette at aflæse. De er fyldt med barokke og forunderlige detaljer som man længe kan gå på opdagelse i. De fortæller mere end den velskrevne ret lange tekst. Det er en anderledes tællebog, fra 1-10, derfor er mange af motiverne i det antal opslagets tal rummer. At historien er inspireret af nonsensfortællingen og eventyret mærkes i den opfindsomhed som både tekst og illustrationer rummer. Drengen Minus vil ud i den store verden. Han drager af sted med en ting, en støvle. På næste opslag får han endnu en ting, og så fremdeles til han har ti ting. Han forærer dem væk igen til nogle der har brug for dem, de anviser ham til gengæld vejen til den store verden, som han dog ikke finder denne gang. Minus møder bl.a. en heks, en firtuller og en kæmpe.


Jyllands-posten

d. 25. Nov. 1985

By

By

Jakob Gormsen

d. 25. Nov. 1985