Monsteret fra Firenze appellerer nok mest til læsere af krimier og spændingsromaner på grund af bogens emne. Men den kan måske også fange interessen hos folk, der er interesserede i Italien eller Firenze.
Denne bog er rigtig spændende og så er den tilmed sand, hvilket er temmelig rystende. Ikke kun på grund af de omtalte seriemord i bogen, men især fordi man tager sig til hovedet, når det italienske politis og retssystems indspisthed og inkompetence gang på gang bliver udstillet. Douglas Preston, der er kendt for at skrive krimier sammen med Lincoln Child, rejser med familien til Italien for at skrive en bog. Her møder han journalisten Mario Spezi, der fortæller om en seriemorder, som opererede i Firenze fra 1968-1985. Denne morder blev aldrig fanget, men Spezi, som dækkede sagen for sin avis, har en teori om morderens identitet. Preston og Spezi beslutter sig for at skrive en bog sammen om sagen, men kommer i en voldsom konflikt med det italienske retssystem undervejs, da politiet har sin egen (vanvittige) teori om, hvem der har begået mordene. Konflikten når sit højdepunkt, da Spezi bliver fængslet for at modarbejde efterforskningen og selv stå i ledtog med monsteret, mens Preston bliver anklaget for at have afgivet falsk vidneforklaring, bagvaskelse med mere.
Af andre kendte forfatteres forsøg på at opklare virkelige krimigåder kan nævnes Patricia Cornwells forsøg på at løse gåden om Jack the Ripper. Som et kuriosum kan det iøvrigt nævnes, at Michele Guittari, som er efterforskningsleder i sagen om monsteret fra Firenze og manden bag bl.a. anholdelsen af Spezi, har skrevet flere krimier.
Monsteret fra Firenze er en virkelig god bog, der ryster læseren med sin sande beretning om mord, det italienske politis inkompetence og efterforskningsledernes vanvittige konspirationsteorier.