Samar flygtede som barn fra Afghanistan til Danmark. Nu er han tolk og udsendt til øen Nauru for en hjælpeorganisation. Her møder han et væld af skæbner, og konfronteres med det frygtelige liv, flygtninge lever. For voksne læsere af samfundsaktuelle romaner.
Roman, der foregår på øen Nauru, hvor Australien har en stor flygtningelejr. Bogens hovedperson er tolken Samar, men den skifter mellem hele 10 jeg-personer, som Samar kommer i kontakt med på øen. Via de forskellige skæbner skildrer forfatteren flygtninges brutale situation fx drengen Ismael, der er psykisk skadet, den iranske flygtning Hamida, der misbruges af en nødhjælpsmedarbejder, Ghassem, der ikke alene er flygtning, men efterfølgende er blevet adskilt med tvang fra sin kone og lille søn af de australske myndigheder, og Samars kollega Laure, der er psykiater fra Belgien. Samar er jeg-personen i flere kapitler og hans historie fletter bogen sammen. Forfatteren har selv været tolk på Nauru.
Vigtig og meget aktuel bog, der på gysende vis beskriver livet som flygtning, og rige landes desperate forsøg på at holde flygtninge væk fra netop deres ressourcestærke land. Bogen virker lidt abrupt til en start, da der er så mange forskellige jeg-personer, men efterhånden som Samar kommer mere på banen, fanger man som læser, at han binder bogens mange sidehistorier sammen.
En anden bog om Australiens kyniske flygtningepolitik er Kun bjergene er min ven.