Books / nonfiction

Og landsforræderne fik deres velfortjente straf


Description


Beskrivelse af besættelsen og retsopgøret efter 2. verdenskrig iblandet familiehistorie, idet forfatterens far var én af de danskere, som efter krigen blev dømt for landsforræderi.

Reviews (1)


The libraries' assessment

d. 20. Jan. 2011

By

By

Carsten Güllich-Nørby

d. 20. Jan. 2011

Der er mange læsere til alt historisk om 2. verdenskrig. Bogen kan evt. bruges som supplerende materiale fx til en større opgave fra og med gymnasieniveau.

Måske debatskabende bog om retsopgøret efter 2. verdenskrig. Forfatteren har et dybt personligt motiv til at skrive. Hendes far var én af de ca. 40.000 danskere, som efter krigen stod anklaget for landsforræderi. Han er så også én af de 13.521 som får en straf. Forfatteren er født i 1943, og først i 1995, samme år som 50-året efter befrielsen fejres i Danmark, tør hun åbent fortælle, at hendes far i 1945 blev dømt for landsforræderi. I det meste af sit liv har hun således båret rundt på en historie som tilsyneladende ikke kunne eller måtte fortælles. Hendes bog er ikke historisk forskning, men slægtshistorie blandet med en beskrivelse af besættelsen og retsopgøret. Den er ikke et forsvar for det faderen vælger dengang, men nærmere et forsøg på at forstå og måske skabe forståelse, og evt. nuancere nutidens syn på retsopgøret efter 2. verdenskrig. I forordet skriver hun fx: "Hvem blev dømt, og hvad blev de dømt for? Det har været tabuemner i dansk historieskrivning, og hertil kan jeg levere et bidrag.".

Egentlig historieskrivning er fx Ditlev Tamms Retsopgøret efter besættelsen. Om lignende mulige tabuer i historieskrivning fx Annette Warrings Tyskerpiger og fx Under hagekors og Dannebrog.

Bøger om 2. verdenskrig er populære, og bogen har sikkert lånere på mange biblioteker.



Information and editions