En velbearbejdet brevdagbog som denne om en splittet østrigsk-jødisk families skæbne har normalt et bredt publikum. Omslaget med et samtidigt foto af drengen Otto rammer tema og tone fint.
Dokumentarisk beretning baseret på mere end 500 breve om den jødiske familie Josef og Elise Ullmann fra Wien, der i 1939 sender deres 13-årige søn Otto til Sverige for at bringe ham i sikkerhed for nazisternes jødeforfølgelse. På en gang en skæbnefortælling om en forfulgt families liv og dens tragiske endeligt i kz-lejren i Theresienstadt i 1944 og en beskrivelse af tidsånden i samtiden med situationen i Østrig og i det neutrale Sverige. Åsbrink er kritisk over for de svenske myndigheders restriktive politik på det tidspunkt. Ullmanns skriver rørende breve til Otto, mens de nedtoner deres egen uafvendelige skæbne. Den unge Otto får arbejde på landet på en gård, der tilhører IKEA-grundlæggeren Ingvar Kamrads forældre. De to drenge bliver nære venner, selvom Ingvard udvikler sympati for nazismen. Åsbrink (1965-) er en kendt journalist på Svensk Televison og arbejder med kultur- og samfundsstof.
Blandt andre nyere beretninger ses Novacs Min ungdoms smukke dage : en jødisk piges kz-dagbog og Et kort ophold på vejen fra Auschwitz af svenske G. Rosenberg.
Åsbrink skriver med stor sensitivitet om det jødisk-østrigske ægtepar Ullmann, der i 1939 må sende deres dreng til Sverige, baseret på deres breve til sønnen. Men hun kritiserer, at samtidens Sverige var nølende over for udviklingen.