Books / nonfiction

Pensionatets kulturhistorie : fællesskab, flirt og frikadeller


Description


De udgjorde en særlig måde at bo og spise på, og man kunne finde dem i de fleste danske byer. Nogle var kun for mænd, andre kun for kvinder. I nogle sad høj som lav skulder ved skulder, i andre lukkede man ikke hvem som helst ind. De tilhører tiden før take away og frosne pizzaer. I 1960´erne, da vi flyttede i parcelhus og på kollegium, og vi fik kantiner og supermarkeder, gik de nedenom og hjem. Pensionatets kulturhistorie. Fællesskab, flirt og frikadeller stiller skarpt på en overset og helt særlig måde at bo og spise på, som blomstrede op i midten af 1800-tallet, og som frem til Anden Verdenskrig levede i bedste velgående. Nogle af pensionaterne blev drevet som en storindustriel virksomhed, andre af en husmor, der havde dedikeret sit liv til at bespise et par af byens mange sultne sjæle. Men uanset størrelsen udgjorde pensionaterne et altafgørende fundament for mange af de danskere, der flyttede fra land til by for at arbejde, studere eller bare prøve lykken. I dag virker pensionaternes særlige blanding af fællesskab, flirt og frikadeller umiddelbart gammeldags. Men med vores stigende fokus på bæredygtighed og minimering af ressourceforbrug kan vi måske alligevel blive inspireret af, hvordan pensionaterne udnyttede stordriftsfordele og samtidig formåede at give tusindvis af mennesker et hjem i byen.

Reviews (5)


The libraries' assessment

d. 27. Apr. 2015

By

By

Per Månson

d. 27. Apr. 2015

Fra sidste del af 1800-tallet og op til 1960'erne spillede pensionater en stor rolle for mange mennesker. Pensionaternes og pensionærernes historie bliver nu levendegjort i denne forbilledlige formidling. For alle kulturhistorisk interesserede.

De mange enlige, der efter industrialiseringen søgte ind til de større byer, manglede ofte både logi og kost, og her var de mange nyopdukkede private pensionater en ofte god løsning for både studerende, arbejdere og funktionærer. Bogen beskriver den samfundsmæssige og sociale baggrund, lovgivningens udvikling, de forskellige pensionattyper, lederne, der som oftest var enlige kvinder, kosten m.m. Desuden perspektiveres, så forfatteren gør sig tanker om, hvad vi i dag og i fremtiden kan bruge fra pensionattanken. Bogen bygger på hendes ph.d. fra 2010 der igen bygger på utallige kilder, erindringer og skønlitterære fremstillinger. Bogen er gennemillustreret og har omfattende bibliografi og noteapparat.

Det er et smukt formidlet stykke forskning for menigmand, der levendegør en historisk periode fra en ikke tidligere brugt vinkel.

Især i mellemkrigstiden var pensionatlivet emne for en del skønlitteratur som fx Elly PetersenRuth fra pensionatetRent og urent og Ruth fra pensionatet, men af faglitteratur er der ingen samlet fremstilling før nu, selv om fx arbejdsforhold beskrives i Rent og urentIsær i mellemkrigstiden var pensionatlivet emne for en del skønlitteratur som fx Elly Petersen og , men af faglitteratur er der ingen samlet fremstilling før nu, selv om fx arbejdsforhold beskrives i Rent og urentIsær i mellemkrigstiden var pensionatlivet emne for en del skønlitteratur som fx Elly Petersen og Ruth fra pensionatet, men af faglitteratur er der ingen samlet fremstilling før nu, selv om fx arbejdsforhold beskrives i .


litteratursiden.dk

d. 4. May 2015

By

By

Jytte Kjær Schou

d. 4. May 2015

Et interessant stykke dansk kulturhistorie fra en ikke så fjern fortid reddes ud af glemselen med denne levende og detaljerige skildring af livet på pensionaterne. Pensionaterne fylder ikke meget i da...


Politiken

d. 10. May 2015

By

By

Lise Garsdal

d. 10. May 2015