Der er altid interesse for litteratur om den danske udvandring til især Amerika, så denne udgivelse er velkommen.
Sønnichsen har før bl.a. udgivet en række biografier. I dette første bind af to har han gennemgået en lang række arkiver og kilder og bruger dem til at sætte kød og blod på en lang række temaer gennem udvalgte skæbner. Hovedvægten i dette bind ligger på drivkræfterne til udvandringen, hvor 10 % af Danmarks befolkning udvandrede mellem 1850 og 1920. Det er de dårlige vilkår og længslen efter frihed, der især har sat skub. Sønnichsen formidler meget levende både de gode og de dårlige historier, de sociale og politiske forhold herhjemme og over there, og han slår ned på enkeltbegivenheder som fx SS Norges dramatiske forlis i 1904. Fyldigt billedmateriale og omfattende kildefortegnelse og bibliografi. Sproget er journalistisk og flydende uden at gå på kompromis med videnskabeligheden.
Kristian Hvidts Flugten til Amerika er hovedværket på dansk. Sønnichsens bog adskiller sig ved at bruge breve, dagbøger m.m. til at fortælle historien.
En meget læseværdig bog om både de sociale forhold i Danmark i sidste halvdel af 1800-tallet og drømmene om en ny tilværelse i Amerika.