En ung mand tager til Rom for at ryste nutiden af sig og for at søge tilflugt i den romantisk ide om Rom. Til dem, der gerne vil have fingeren på pulsen i forhold til moderne europæisk litteratur og til dem, der godt kan lide den essayistiske skrivestil.
En ung tysk mand, bogens fortæller, ankommer til Rom. Her skal han bo nogle måneder i en lejlighed over for Casa di Goethe - der hvor Goethe boede, da han besøgte Rom i perioden fra 1786-1788. Vi følger derefter den unge mands møde med Rom, med fortiden, med nutiden og mest af alt den unge mands tanker om fortiden og nutiden som her: "Hvilken tid tilhører jeg? Hvilke tider bor i mig? Ofte føler jeg mig befængt, ædt op af forgangne idealer, drevet af en utilfredsstillet ærgerrighed." Romanens struktur er små nedslag i fortællerens møde med Rom. Simon Strauss debuterede i 2017 med Syv nætter.
"Romerske dage" er en anderledes, tankevækkende og velskrevet fortælling, i krydsfeltet mellem essay og roman. Strauss viser et fint kendskab til fortiden og til kulturhistorien. Dette flettes sammen med den unge romantikers kvaler med nutiden. For det er mødet med den romantiske fortæller, som er kernen i fortællingen, hvor fortiden bruges som spejl på nutiden, og hvor hele ideen er at fortælleren, og læseren, skal sanse Rom og det lykkes bogen med. Men det er ikke en bog for alle.
Velkommen til festen bruger også Rom til en fortælling om kultur.