Books / fiction for children / eventyrlige fortællinger

Roselil og hendes venner


Description


Roselil er en fe, som sover i en rose om natten og leger med sommerfuglen Silke om dagen. Men prinsesse Guldhår på det forheksede slot har brug for Roselils hjælp.

Reviews (7)


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Ingrid Jensen (skole)

d. 18. Dec. 2018

Roselil er en fe, der bor i en rosenbusk ved havet. Vennerne er de mange små og store skabninger, der optræder efterhånden, og som omfatter væsener fra dansk folketro, havfrue, havmand, åmandog elverfolk, alfer og trolde foruden en musefamilie og en blå sommerfugl. I denne lilleputverden genspejles menneskelige egenskaber og attituder, så det er en verden på godt og ondt. Men lige nuer balancen forrykket, for stentrolden udvider sit territorium og forstener og fortryller i det ellers så dejlige sommerland. Kampen forestår, og det onde overvindes ved en fælles indsats. En lilleromance - eller to finder fint sin plads, så musedrengen får sin musepige af kød og blod, og havfruen kan i den larmende måge fremkalde åmandens søn som sin udvalgte. Det er et dejligt eventyr, dergiver sig god tid i beskrivelsen af steder, fænomener og spændingsforhold, og som med overblik spreder trådene og samler dem igen. Den sikre og flydende fortællestil har en romantisk hældning, mensødmen tilsættesen tilpas smag af humor og unoder. Bogen kan læses fra 4. klasse, men vil være særdeles velegnet til oplæsning før i en gruppe, der har tid og tålmodighed. Den tospaltede tekstbrydes ofte af sort / hvide omhyggelige tegninger, der letter selvlæsningen af den lange historie.


The libraries' assessment

d. 18. Dec. 2018

By

By

Eva Lodal

d. 18. Dec. 2018

JOs første bog for mindre børn er skrevet for og sammen med forf.s femårige datter -og ud fra et udækket behov for historier om alfer, feer, trolde etc. Roselil er en fe, som sover i enklitrose, og i eventyrlandet omkring hende bor sommerfuglen Silke, alferne og havfruen, plus de mere jordbundne som musene, uglen og skovtrolden, der tilsammen udgør de sjove indslag. Bogen handlerret traditionelt om en grim trold, som har forstenet et slot og forhekset Prinsesse Guldhår- og om hvordan Roselil dristigt og med hjælp fra sine venner hæver fortryllelsen. Der er mindelser ombl.a. Beskow i historien og i persongalleriet (f.eks. de handlekraftige og søde småpiger), men stilen er sin egen. Fortællingen er ret langsom og måske et udtryk for medforf.s krav om at få dethele med; sproget er således ikke eventyrets knappe, men overvejende flydende og poetisk -afbrudt af skovtroldens mere rappe snak. Bogen er tilpas dramatisk uden at blive rigtig uhyggelig, og denafspejleren forestillling omet pigeunivers med ægte venskab og med rosenduft, alfedans og havfruesange. Den er rigtig sød og vil tale til piger fra 5-6 år; ill. rummer lidt Beskow, lidt Potter ognoget nutidigt - og understreger lige fra forsiden bogens tone.


The libraries' assessment

d. 22. Dec. 2005

By

By

Torben Bråe Olesen

d. 22. Dec. 2005

Her genudkommer de to første bind i Roselil-serien i 3. reviderede udgave. Format, layout og illustrationer er helt nye. Illustrationerne er tegnede med blyant og størstedelen er farvelagt med akvarel og heldækkende farver i klare farver. Tegnestilen er rund, og ansigterne er udtryksfulde. Der er en række blomstervignetter i let sarte farver. På permen er trykt kort over Sommerlandet, landet hvor eventyret om blomsterfeen Roselil foregår. I forhold til Maibritt Schultz' sort/hvide illustrationer i de første udgaver, er de nye lidt mere i kontakt med historien, men den væsentligste forskel er de mange sprudlende farvebilleder. I Roselil og hendes venner møder Roselil Silke Sommerfugl. Blomsteridyllen bliver brudt da en Stentrold flytter ind og forvandler alle der nærmer sig til sten. I Roselil og blomsterkrigen skal der vælges ny fedronning, og der er pludselig to kandidater og fare for krig i blomsterlandet. Teksten er ikke trykt i to spalter som i førsteudgaverne, men satsen er lidt større. Sproget er strammet op, og der er redigeret i teksten, så den fremstår lidt mere mundret at læse op. Sproget er tidløst og præget af blomsteruniverset. Billeder og tekst fungerer fint sammen og giver samlet dynamiske eventyr. Piger fra 5 år vil fortsat nyde eventyret i denne udgave, som vil kunne supplere eller erstatte de gamle udgaver. Gode forsider og bagsidetekster.


Folkeskolen

Årg. 112, nr. 24 (1995)

By

By

Jens Raahauge

Årg. 112, nr. 24 (1995)


Det fri aktuelt

d. 4. Jan. 1995

By

By

Steffen Larsen

d. 4. Jan. 1995


BUM

Årg. 13, nr. 4 (1995)

By

By

Anna Poulsen

Årg. 13, nr. 4 (1995)


Børn & bøger

Årg. 59, nr. 3 (2006)

By

By

Maria Eriksen

Årg. 59, nr. 3 (2006)