Rum er en usædvanlig gribende roman, der vil gøre indtryk på enhver kvinde og mor. Romanen er inspireret af den østrigske Fritzl-sag og lignende sager, hvor kvinder bliver holdt indespærret og misbrugt seksuelt. Det er på alle måder en vellykket roman med såvel psykologiske, sociologiske og politiske aspekter, og den vil være en læseoplevelse for alle, såvel unge som ældre.
Den 40-årige irsk/canadiske forfatter har skrevet syv romaner, men dette er den første på dansk. Fortællerstemmen er den 5-årige Jack, der er født af en kidnappet ung pige og altid har levet i fangenskab, en tilværelse med Mor og Rum samt de få ting, de får til rådighed af Gamle Nick, der kommer om natten, når Jack ligger i klædeskabet. Mor tager moderrollen alvorligt, og gennem Jack hører man om deres daglige ritualer, der aktiverer og udvikler drengen. Da Jack fylder 5 år iværksætter Mor en flugt, der fører til mødet med verden udenfor. Konfrontation viser, hvor svært det også er for resten af familien og rummer kritik af medieverdenen. Beskrivelsen af det symbiotiske mor-barn forhold og de mange års sindsopslidende indespærring er fortalt i en lavmælt tone, der virker meget autentisk.
Mange romaner har en børnestemme, men jeg har aldrig læst noget så vellykket som her. I Vejen er der et tæt far-søn forhold, men der er synsvinklen farens.
Det er en usædvanlig helstøbt roman med en god historie, der rummer sjove og skræmmende episoder og rigtig meget kærlighed mellem mor og barn.