Bogen henvender sig til filosofisk interesserede i et af livets store spørgsmål: Hvad er sandt?.
Forfatteren er professor i videnskabshistorie. Han har de sidste 20 år skrevet en halv snes bøger om (natur)videnskab, filosofi og teknik, fx en kritik af kosmologien Universet i perspektiv, 2001, og Naturerkendelse og videnskabsteori, 2004. Han var en af hovedredaktørerne på Dansk naturvidenskabs historie, 2005-06. Bogen "leger" med ordene sand og sandhed og hvor forskellig betydning de kan have i hverdagen, inden for moral og religion (værdier), inden for humaniora og samfundsfag og det som bogens forfatter mest sværger til: Naturvidenskabeligt bevislige sandheder, såsom naturlove og andet fundet gennem eksperimenter og teorier. Bogen er letforståelig og skrevet i en lettere humoristisk stil med ordspil.
Bogen bevæger sig trods sin lidenhed inden for områder hvor der for hver især er skrevet andre titler: Videnskabsteori, forholdet mellem humaniora/samfundsfag og naturvidenskab, samt filosofi/metafysik. Hans kritik af konstruktivismen og relativismen lægger sig op ad David Favrholdts Erkendelse : grundlag og gyldighed, 2008.
Som de andre små bøger i serien Tænkepauser kommer bogen rundt i mange problematikker omkring hvad sandhed(en) er og udruster med appetitvækkere læseren til selv at gå i dybden.