Gribende roman om mødet mellem en tyrkisk enlig mor og en ældre professor, som samtidig er et møde mellem det moderne Tyrkiet og dets historie. Primært for kvinder.
Maya lever i Istanbul, er fraskilt og enlig mor til en teenagesøn. Hun arbejder hårdt og lever isoleret, på grund af den lave status fraskilte kvinder har i Tyrkiet. Maya er en af mange moderne tyrkiske kvinder, der kæmper for at klare sig selv og for retten til at være uafhængig af en mand. Hun møder den 87-årige professor Maximilian Wagner og han begynder at fortælle om sine oplevelser under 2. verdenskrig. Parallelt med hans fortællinger følger vi som læsere hvordan Maya udvikler dig.
Fantastisk roman, der giver et godt billede af det moderne Tyrkiet i forhold til det historiske og de politiske aspekter der vedrører landet. Man oplever kontrasten mellem storby og landsby i forhold til kvindesynet. Livaneli skriver virkelig godt og selvom hovedplottet er Mayas udvikling, formår han at få flettet et mere overordnet perspektiv ind, nemlig det tyrkiske samfund nu og dengang.
Romanen lægger sig i samme spor som Khaled Hosseinis forfatterskab. En anden nyoversat roman der er værd at nævne her er Det blå mellem himmel og hav af Susan Abulhawa, der ligeledes kobler en personlig historie med et lands historie.