En rigt og detaljeret fremstilling af, hvordan den kolde krig formede Danmark som samfund. Bogen giver et grundigt indblik i tidens mange ideologiske kampe, der udspillede sig i alle samfundslag. Anbefalelsesværdig til alle med interesse for moderne dansk samfunds- og kulturhistorie.
Danmark oplevede fra ca. 1945 og til Sovjetunionens opløsning i 1991 en enorm (geo)politisk, kulturel og samfundsmæssig udvikling. Med Marshall-hjælpen til Danmark i 1948-51, fulgte amerikansk kultur, teknologi, kapitalistiske værdisæt osv., som stod i skarp kontrast til kommunismens revolutionære doktriner. En varm krig mellem NATO og Warszawapagtlandene udeblev, men til gengæld var der en kontinuerlig kamp, om den danske befolknings ideologiske overbevisninger. Befolkningens splittelse kom til udtryk i alt fra arbejdspladser, kulturliv, sport, til oprettelse af private efterretningstjenester, spionage og aktivistiske protestbevægelser som 1960'ernes marxistiske ungdomsoprør og 1980'ernes materialistiske yuppier. Både på trods af, og på grund af, den kolde krig, blev det danske velfærdssamfund skabt i skyggen af angsten for atomkrigen. Med kommenteret litteraturliste. Ideel til opgaveskrivning.
Et imponerende værk, der opsummerer og perspektiverer den kulturelle og politiske tidsånd i Danmark, i perioden ca. 1945-91. Forfatterens overblik og levende sprog gør, at bogen kan læses næsten uden forudsætninger om perioden.
Om samme emne er fx Bent Jensens Ulve, får og vogtere. Bind 1.