Kunsthistorikere og almindeligt kunstinteresserede kan glæde sig over denne udgivelse af Edward Weies artikler og manuskripter, der kaster nyt lys over maleren og hans samtid.
Edward Weie (1879-1943) var blandt de vigtigste fornyere af dansk maleri i de første årtier af det 20. århundrede. Han kom i opposition til de øvrige tidlige danske modernister, som han kritiserede for deres overfladiske kunstsyn. Kunsthistorikeren Lennart Gottlieb placerer i et fyldigt indledende afsnit Weie i hans samtid. Han sammenfatter Weies teori om samtidens kunst og kultur, og overvejelser om det modernistiske maleris rolle, ud fra de forskellige tekster der foreligger fra hans hånd. Derefter bringes de enkelte tekster, i form af artikler, debatindlæg etc., med indledning og noter. Illustreret med bl.a. gengivelser af en snes af Weies vigtigste værker.
Weies malerier nyder til stadighed stor anerkendelse, men hans sammenhængende teoretiske overvejelser om kunstens mål og midler har hidtil i alt væsentligt været overset. Lennart Gottliebs meget kompetente fremstilling må betragtes som et vigtigt bidrag til nyere dansk kunsthistorie.
I kortere form, og med mange illustrationer, kan man læse om Weies kunstsyn i udstillingskataloget Edvard WeieGiersing (2015), også med Gottlieb som forfatter. På samme niveau og med samme målgruppe er Gottliebs store monografi over Weies samtidige Giersing fra 1995I kortere form, og med mange illustrationer, kan man læse om Weies kunstsyn i udstillingskataloget Edvard Weie (2015), også med Gottlieb som forfatter. På samme niveau og med samme målgruppe er Gottliebs store monografi over Weies samtidige fra 1995.